Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Alkohol – tihi ubijalec slovenskih življenj

drink-driving-808790_960_720 (002)

Po podatkih NIJZ je alkohol najbolj razširjena droga v Sloveniji. Po njej vsaj občasno posega večina odraslih prebivalcev. Vse več izkušenj z alkoholom pa ima tudi velik delež mladostnikov, saj se z njim srečajo že zelo zgodaj. Slovenija se tako po porabi, kot tudi po posledicah, ki jih alkohol povzroča, uvršča med mednarodno povprečje.

Standardna merica alkoholne pijače ali enota alkohola, kot je določeno v Sloveniji, vsebuje 10 gramov alkohola. Različne alkoholne pijače imajo različno vsebnost alkohola glede na količino.

Alkohol pa ne prinaša negativnih posledic samo zdravju posameznika in njegovemu družinskemu ter širšemu okolju. Negativne posledice se odražajo na vseh nivojih družbenega življenja, tudi na področju prometne varnosti. Vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden poglavitnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Po podatkih AVP je kar četrtina vseh prometnih nesreč s smrtnimi izidom in huje poškodovanimi povezana ravno z alkoholom.

Veliko povzročiteljev prometnih nesreč, ki so bili pod vplivom alkohola  bi si zaželeli zavrteti čas nazaj  in popraviti svoje napake. Vendar to žal ni mogoče. Pravilno pa je, da se vsi skupaj potrudimo in prispevamo k temu, da bo do takih primerov ne bo prihajalo tudi v prihodnje. Zavod Varna pot z različnimi preventivnimi aktivnostmi in programi Živimo Vizijo NIČ: 5 x STOP je KUL, zvOzi, ČNČV, skupaj s svojimi podporniki (MZ, MIZŠ, MJU, AVP, Policija idr.) vsako leto nagovori okrog 25. 000 mladih. Z uspešnim sodelovanjem lahko soustvarjamo boljšo in varnejšo prihodnost za vse nas. Uresničimo Vizijo NIČ skupaj.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.