Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Naključni mimoidoči pogumno rešili moškega iz potapljajočega se vozila

index

Voznik, ki je, domnevno pijan, pristal v reki Pesnici, se lahko zahvali trem občanom, ki so ga rešili gotove smrti, so sporočili s PU Maribor. Kot opozarjajo, ”je dogodek opomin, da alkohol res ubija. Le izjemoma ne, če ti (še lahko) pomagajo tako srčni ljudje, kot so temu vozniku.”

Včeraj ob 16.41 uri so mariborski policisti prejeli obvestilo, da je vinjeni voznik osebnega avtomobila v Kozjaku nad Pesnico zapeljal v reko Pesnico in se prevrnil na streho. Celo vozilo je bilo v vodi, iz nje so gledala samo še kolesa, so sporočili s PU Maribor.  

Voznika so uspeli rešiti

Pogumna moška, ki sta prva pripeljala mimo, sta voznika rešila iz vozila in ga pričela oživljati. Pridružila se jima je še mimovozeča gospa. Vsem skupaj je z oživljanjem uspelo, voznika so z uporabo ALU folije ogreli, nato pa so ga reševalci prepeljali v UKC Maribor. Njegove poškodbe so opredeljene kot lahke. Ker je kazal očitne znake alkoholiziranosti, so mu policisti odredili strokovni pregled. Analiza krvi in urina bo znana šele v prihodnjih dneh. Vzroka za prometno nesrečo sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran vožnje.

‘Alkohol res ubija’

Kot izpostavljajo na PU Maribor, so opisani trije pogumni vozniki s svojim prisebnim in nesebičnim ravnanjem ponesrečenega voznika rešili zagotove smrti.  Za to jim bo lahko večno hvaležen. Čeprav alkohol v njegovem organizmu še ni dokazan, pa vse kaže na to, da ga je bilo očitno preveč. Morda bo ta dogodek vozniku, pa tudi drugim, dovolj velik opomin, da ne bodo več sedli alkoholizirani za volan. Alkohol res ubija. Le izjemoma ne, če ti (še lahko) pomagajo tako srčni ljudje, kot so temu vozniku, je še dodal predstavnik za odnose z javnostjo PU Maribor.

Vir.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.