Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Zimske razmere na cestah, zaradi neprilagojene vožnje številne nesreče

car_accident

Zimske razmere konec marca so povzročile številne težave na slovenskih cestah. Sneg in relativno nizke temperature tako povzročajo nevarnosti in preglavice v prometu. Zaradi neprilagojene vožnje v takšnih razmerah je že prišlo do prometne nesreče. Ena se je zgodila na cesti med Dravogradom in Mariborom.

Nesreča se je zgodila pri Fali. Voznik osebnega avtomobila je zaradi tega trčil v kombinirano vozilo. Ob tem se je voznik slednjega lažje telesno poškodoval in bo zdravniško pomoč poiskal sam, so po opravljenem ogledu sporočili s PU Maribor. Zaradi prometne nesreče je bila cesta zjutraj za kakšno uro popolnoma zaprta, od 7.40 pa promet poteka izmenično enosmerno.

Ceste so ponekod deloma zasnežene, mokre in spolzke. Voznike, še posebej tiste, ki so na svojih vozilih že namestili letne pnevmatike, policisti opozarjajo na povečano previdnost, hitrost vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti, svojemu vozilu in svojim sposobnostim.

Tudi Prometno-informacijski center voznike opozarja, da je na cestah, kjer se sneg oprijema vozišča, obvezna uporaba verig. Prelaz Vršič je prevozen samo za osebna vozila z verigami. Zaradi snega pa je na regionalni cesti Col-Črni vrh-Godovič in na hrvaški strani mejnih prehodov Petrina in Babno Polje prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Po napovedih meteorologov bo sneženje popoldne ponehalo. Zapadel sneg ni vodnat, zato se bo takoj, ko se bo temperatura povzpela nad ledišče, hitro sesedel in skopnel. Sledilo bo suho in nekoliko toplejše vreme. V soboto in nedeljo se bodo temperature že povzpele do 15 stopinj Celzija.

Na Agenciji za okolje pa še opozarjajo, da bo na Primorskem nevšečnosti povzročala burja. Do petka dopoldne bodo najmočnejši sunki burje presegali hitrost 100 kilometrov na uro.

Zimske razmere tudi na Hrvaškem

Zaradi snega v Gorskem kotarju in močne burje ob hrvaški obali so prekinjene cestne povezave obale z notranjostjo države za tovornjake in vlačilce, je danes sporočil hrvaški avtoklub (Hak). Slabo vreme ovira tovorni promet, ki je izjemno pomemben za oskrbo prebivalcev med epidemijo novega koronavirusa na Hrvaškem.

Zaradi močnega vetra je za ves promet zaprta avtocesta Reka-Zagreb med odcepoma Kikovica-Oštrovica, kot tudi del jadranske magistrale pri Karlobagu.

Samo za osebna vozila je odprta avtocesta Zagreb-Split med odcepoma Sveti Rok-Posedarje, kot tudi več državnih cest na območju Reke in Zadra, vključno z mostom na otok Pag, je objavil Hak.

Kot so dodali, je za tovorna vozila promet zaradi snega prepovedan tudi na več lokalnih cestah v Gorskem kotarju, Liki in Slavoniji.

Hrvaški mediji so poročali, da je v sredo zaradi burje in snega obtičalo približno 150 tovornjakov pred cestninsko postajo na Grobniku pri Reki v smeri proti notranjosti države. Preden je danes veter zaprl avtocesto, so v sredo splužili sneg na enem pasu avtoceste in omogočali tovornjakom, da so v konvojih nadaljevali pot zaradi dobave blaga trgovinam.

Vir.