Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Na Švedskem poteka Tretja globalna ministrska konferenca o varni mobilnosti

svedska konferenca-feb2020

Med 19. in 20. februarjem v Stockholmu na Švedskem poteka Tretja globalna ministrska konferenca o varni mobilnosti. Tema konference je doseganje globalnih ciljev do leta 2030. Dogodka, ki ga sofinancira Svetovna zdravstvena organizacija, se bodo udeležile delegacije na najvišji vladni ravni iz več kot 100-ih držav. Na konferenci bodo sodelovali tudi predstavniki industrije in mednarodnih raziskovalnih institucij in organizacij. Delegati bodo delili uspešne prakse implementacije Zaveze ob Desetletju akcij za večjo varnost v prometu 2011 – 2020 (Global Plan for the Decade of Action for Road Safety 2011–2020), začrtali prihodnjo smer za svetovno varnost na cestah do leta 2030 in naprej ter pospešili aktivnosti preizkušenih strategij za reševanje življenj.  

V imenu Zavoda Varna pot se konference udeležuje mlada ambasadorka Kaja Kobal. Zavod Varna pot je podpisnica in aktivna članica Zaveze ob Desetletju akcij za večjo varnost v prometu 2011 – 2020.

Program konference je zelo raznolik in bo nedvomno predstavljal prelomnico bodočim aktivnostim na področju varne mobilnosti. Na konferenci sodeluje tudi bivša EU komisarka za promet mag. Violeta Bulc, ki je poleg ministrske konference na Malti in spodbujanja držav in organizacij za umestitev Vizije NIČ v svoje programe, prispevala pomemben sistemski in oseben del k politikam za zmanjševanje najhujših posledic na evropskih cestah.

V okviru konference je v imenu programa iRAP izvršna direktorica EuroRAP Lina Konstantinopoulou švedskemu ministru za promet Tomasu Enerothu podelila mednarodno priznanje za inovativno rešitev (2+1).

EuroRAP je mednarodno neprofitno združenje nacionalnih in regionalnih upravljavcev cest, avtomobilskih klubov, nevladnih organizacij za varnost v cestnem prometu ter različnih raziskovalcev in strokovnjakov. Združenje podpira aktivnosti v 27 evropskih državah, v okviru krovnega združenja iRAP pa v več kot 100 državah po svetu. V Sloveniji od leta 2008 dalje AMZS aktivno izvaja postopke evropsko primerljivega neodvisnega ocenjevanja cest EuroRAP. Član upravnega odbora je drugi mandat tudi Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik FEVR.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.