Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Javni uslužbenec kandidatom za podkupnino omogočil opravljanje pisnega dela izpita

scissors-money-salary-profit

28-letnik je pridobil 76 oseb, ki so nameravali opraviti teoretični del vozniškega izpita. S pomočjo 36-letnika iz Javne agencije za promet je kandidatom v zameno za podkupnino omogočil, da so izpit opravili. Vsota se je gibala med 200 in 4000 evri za izpit.

V začetku leta 2019 so bili policisti Policijske postaje Ljubljana Center s strani  Javne  agencije za varnost prometa obveščeni o sumljivih dogodkih v zvezi z  opravljanjem  vozniških  izpitov.  Tekom  zahtevne  preiskave  so ugotovili, da  obstajajo  utemeljeni  razlogi za sum storitve več kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine v povezavi z opravljanjem teoretičnega dela  vozniškega  izpita.  V  zvezi  s  tem so policisti Policijske postaje Ljubljana  Center  v  sodelovanju  s  kriminalisti Sektorja kriminalistične policije  Ljubljana  in s pomočjo policistov drugih policijskih enot 7. januarja na  81 lokacijah po Sloveniji izvedli hišne in osebne preiskave.

Tekom hišnih  preiskav  je  bilo  28- in  36-letnima osumljencema odrejeno pridržanje, ki pa je bilo po opravljenih preiskavah odpravljeno.

Ugotovili  so,  da  je  28-letni  osumljenec  v  obdobju  od junija 2018 do februarja  2019  pridobil  76  oseb  oziroma  kandidatov,  ki so nameravali opraviti teoretični del vozniškega izpita. S pomočjo 36-letnega osumljenca iz javne agencije je tem kandidatom proti plačilu uredil, da so v prostorih javne  agencije  na  nedovoljen  način  opravili  teoretični del vozniškega izpita.  Kandidati  so  28-letnemu  osumljencu izročili gotovino, ki se je po sedaj zbranih podatkih gibala med 200 in 4000 evri za izpit.

36-letni  osumljenec  je  kot  javni  uslužbenec in administrator, omogočil preko   službenega  dostopa,  s  svojim  uporabniškim  imenom  vzpostavitev povezave  v  omrežje.  Na  tak način je 28-letnemu osumljenemu omogočil,  da  se je iz svoje elektronske naprave prijavil v teoretični del vozniškega  izpita, ter tako dostopal do testov oz. izpitnih pol, ki so jih opravljali  različni  kandidati.  V  teste  je nato v njihovem imenu vnesel pravilne  rešitve,  da  bi  kandidati  opravili  teoretični  del vozniškega izpita. 

Potrebno je poudariti, da je osumljenec, ki je prejemal podkupnino od  kandidatov,  vsaj  del prejetih plačil posredoval javnemu uslužbencu in sicer   kot  nagrado  zato,  da  jim  je  omogočil  nezakonito  opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita.

Trenutno  je  78  fizičnih  oseb  osumljenih  storitve  154 kaznivih dejanj dajanja in sprejemanja podkupnine.

Predkazenski  postopek  je  aktivno  usmerjalo  Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani,  katero  bodo  policisti o vseh ugotovitvah obveščali s kazensko ovadbo.  Prav  tako bodo tožilstvu predlagali, da za vsa sporno pridobljena vozniška    dovoljenja   v   nadaljnjem   kazenskem   postopku   predlagajo razveljavitev le teh.

Policisti z zbiranjem obvestil aktivno nadaljujejo in sicer v smeri obstoja morebitnih novih tovrstnih kaznivih dejanj in osumljencev.

Vir