Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Filmski lov na voznika: pod vplivom drog bežal pred policisti in povzročil dve nesreči

509406-200

Saj ni res, pa je. S temi besedami bi lahko opisali dejanja 25-letnika iz okolice Maribora, ki po številnih opozorilih policistov ni ustavil, ampak je nadaljeval vožnjo, pri tem pa povzročil kar dve prometni nesreči. Nazadnje je peš pobegnil. Vozil je brez dovoljenja, neregistriran avtomobil, brez registrskih oznak in zavarovanja ter pod vplivov drog.

Policisti so že večkrat obravnavali 25-letnega moškega iz okolice Maribora in mu zasegli že več vozil, ki jih je vozil, ker nima vozniškega dovoljenja, praviloma pa vozi neregistrirana vozila, so sporočili s PU Maribor in podrobno opisali nespametno dejanje voznika.

Tega voznika so policisti PP Rače opazili 3. januarja okoli 9. ure zjutraj, ko je ponovno vozil neregistriran osebni avtomobil, brez nameščenih registrskih tablic, po Ptujski cesti v naselju Miklavž na Dravskem polju, iz smeri Loke proti Mariboru.

Policista sta zapeljala za voznikom in ga pričela pravilno ustavljati z uporabo svetlobnih in zvočnih znakov. Voznik se na znake ni odzval, hitrosti ni zmanjšal in ni ustavil, temveč je hitrost še pospešil in nadaljeval vožnjo proti Mariboru. Skozi naselje Miklavž je vozil s hitrostjo več kot 100 km/h, med vožnjo pa vsa vozila, ki jih je dohitel, prehitel po nasprotnem pasu, enkrat tudi daljšo kolono vozil.

Skozi krožno križišče na Ptujski cesti v Miklavžu je zapeljal po levi strani, po njemu nasprotnem smernem vozišču in s pospešeno vožnjo nadaljeval naprej proti Mariboru in se še vedno ni ustavil na znake policistov, ki sta še vedno vozila za njim in mu dajala znake, naj ustavi.

Pred naseljem Maribor, na Ptujski cesti, je voznik dohitel dva osebna avtomobila in ju prehitel po nasprotnem pasu, čeprav smerno vozišče za vožnjo vozil v nasprotni smeri ni bilo prosto v dolžini, ki je potrebna za prehitevanje, saj mu je nasproti pripeljalo osebno vozilo. Voznik tega vozila je moral zavirati in se umakniti skrajno desno, da je preprečil čelno trčenje, vendar sta se vozili kljub temu oplazili.

Bežeči voznik na mestu prometne nesreče ni ustavil, temveč je s pospešeno vožnjo nadaljeval po Ptujski cesti v naselje Maribor. V naselju Maribor, na dvopasovni Ptujski cesti v križišču z izvoznim krakom iz avtoceste A1, je z nezmanjšano hitrostjo zapeljal skozi križišče pri rdeči luči na semaforju, isto je storil tudi v križišču Ptujske ceste in Dogoške ceste. Takoj za tem križiščem je zavil desno, na parkirni prostor v smeri Domnove ulice, pri čemer pa hitrosti vozila ni prilagodil poteku ceste in svojim vozniškim sposobnostim, da bi vozilo ves čas obvladoval in ga bi lahko ustavil pred oviro, ki bi jo glede na okoliščine lahko pričakoval, zato mu na koncu uvoza do parkirnih boksov ni uspelo ustaviti oz. zaviti, temveč je zapeljal čez dvignjen robnik na zelenico, kjer je z levim bočnim delom vozila trčil oz. oplazil deblo manjšega okrasnega drevesa, istočasno pa z desnim prednjim vogalnim in bočnim delom vozila trčil v kovinski drog z dvema prometnima ogledaloma.

Vozil pod vplivom drog

Voznik tudi po tem ni ustavil, temveč je zapeljal čez pločnik in nadaljeval vožnjo po Dobravski ulici, kjer je nato vozilo zapustil in peš pobegnil s kraja. Policisti so ga kasneje izsledili in ga preizkusili z indikatorjem alkohola, ki pa je pokazal rezultat 0,00 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Je pa test pokazal, da je vozil pod vplivom prepovedanih drog.

Poleg tega je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil je neregistriran osebni avtomobil, brez nameščenih registrskih tablic in brez sklenjenega ustreznega zavarovanja za vozilo. Zaradi vseh opisanih kršitev in ker je povzročil kar dve prometni nesreči, ob tem pa ogrožal druge udeležence v prometu, ga bodo policisti kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu. Seveda so mu tudi tokrat zasegli vozilo.

Vir

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.