Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pravica za Harryja: Obtožili ženo ameriškega diplomata

509406-200

Starša mladega motorista, ki je konec avgusta umrl, ko je vanj trčila žena ameriškega diplomata, sta dosegla, da je britansko tožilstvo vložilo obtožnico proti voznici. “To je neverjetno. Pravica,” sta bila vzhičena ob novici. Britansko tožilstvo bo zdaj od ZDA zahtevalo izročitev voznice, a ZDA temu nasprotujejo in pravijo, da bi bil to zaskrbljujoč precedens.

Ko sta Charlotte Charles in Tim Dunn, starša 19-letnega Harryja Dunna, izvedela novico, da je proti voznici vložena obtožnica, sta bruhnila v jok. To so bile solze olajšanja, saj sta dosegla pomemben korak za pravico za njunega sina.

“Izpolnila sem obljubo enemu od svojih otrok, obljubo, ki sem jo dala, da bomo dosegli pravico,” je dejala mama preminulega motorista. Po smrti sina in po tem, ko so izvedeli, da je voznica lahko s kraja nesreče odkorakala in se sklicevala na diplomatsko imuniteto, je namreč družina prepričana, da ji bo le pravica prinesla prepotrebni mir.

“Nikoli ne bi mogla biti resnično mirna, če ne bi mogla izpolniti obljube, ki sem jo dala,” je dejala Charlesova. Tudi Harryjev oče je izjemno zadovoljen, da sta uspela voznico pripeljati pred roko pravice. “To je to, neverjetno. To je res neverjetno. Pravica,” je po poročanju Sky Newsa dejal Dunn. “Karkoli se bo zdaj zgodilo, ni pomembno, dosegli smo, kar smo želeli,” je še dodal.

Zahtevali bodo izročitev voznice, ZDA temu niso naklonjene

Britansko tožilstvo je zdaj kot kaže zbralo dovolj dokazov, da je vložilo obtožnico proti Anne Sacoolas. Obtožnica jo bremeni povzročitve smrti zaradi nevarne vožnje. Voznico so britanske oblasti preko njenih odvetnikov obvestile o obtožnici ter o tem, da bodo od ZDA zahtevali njeno izročitev Združenemu kraljestvu. “Po nesreči Harryja Dunna v Northamptonshiru je Kraljeva tožilska služba danes pooblastila policijo v Northamptonshiru, da Anno Sacoolas obtoži povzročitve smrti zaradi nevarne vožnje,” so sporočili iz tožilstva. Družina je bila med prvimi, ki je izvedela za obtožnico, šele nato so o tem obvestili tudi britansko notranje in zunanje ministrstvo.

Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve je v odzivu na obtožnico in zahtevo po izročitvi zapisalo, da bi bila njena izročitev Združenemu kraljestvu huda zloraba. “Uporaba sporazuma o izročitvi za to, da bi prisilili soprogo nekdanjega diplomata k vrnitvi, bi pomenil neverjetno zaskrbljujoč precedens,” so sporočile ZDA. Njen odvetnik pa je dejal, da se Sacoolasova prostovoljno ne bo vrnila v Združeno kraljestvo, kjer ji grozi morebitna zaporna kazen.

Voznica je trenutno še vedno v ZDA, kamor se je zatekla kmalu po nesreči, saj se je sklicevala na diplomatsko imuniteto. Kljub številnim pozivom, naj se vrne v Veliko Britanijo na zaslišanje, tega ni storila. Hrbet ji je ščitil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je starša sprejel v Beli hiši in jih razjezil, ker je hkrati tja povabil tudi voznico in želel urediti srečanje med njimi. Družina je srečanje pod takšnimi okoliščinami zavrnila. V ZDA se je nato odpravila kar britanska policija, ki se je z voznico pogovorila.

‘Premikali smo nebo in zemljo’

“To je vsekakor velik dan za to družino. Pred nekaj meseci jim je policija v Northamptonshiru dejala, da je manj kot en odstotek verjetnosti, da bi kdorkoli odgovarjal za to tragedijo,” je novico komentiral pravni zastopnik družine Radd Seiger“Kot ste videli, smo premikali nebo in zemljo, tako tukaj v Londonu, kot v Washingtonu, da bi dočakali ta dan,” je dodal. Družina je pred časom sprožila tudi pravni postopek proti zunanjemu ministru Dominicu Raabu, ker je odobril diplomatsko imuniteto voznici, saj so se pojavljale informacije, da ji ta morda sploh ni pripadala.

Prometna nesreča se je zgodila konec avgusta v bližini ameriške obveščevalne baze RAF Croughton v Northamptonshiru. Povzročila jo je voznica, ko je iz baze zapeljala v nasprotno smer. Pri tem je čelno trčila v motorista Harryja, ki se je takrat pravilno pripeljal po cesti. Zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel, je 19-letnik kmalu po nesreči umrl.

Vir.


TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.