Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Rezultati akcije Čista nula, čista vest v decembru 2019

20191216_194005

V okviru nacionalne akcije Slovenija piha 0,0 Javne agencije za varnost prometa in Ministrstva za zdravje, smo tudi v decembru izvedli terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest. V petek, 13. decembra, smo bili prisotni na prireditvi Ritem mladosti, v Areni Stožice. V ponedeljek, 16. decembra, pa smo obiskali ljubljanske ulice v okviru Decembra v Ljubljani ter preizkušali voznike – obiskovalce koncerta Fed horses na Novem trgu in širše po centru Ljubljane.

Rekorder napihal 0,44 ml/l

Skupno smo nagovorili več kot 900 oseb ter z alkotestom preizkusili 150 voznikov. Dobrih 76 % jih je bilo 0,0 voznikov, skoraj 23 % testiranih voznikov je bilo pod dovoljeno mejo, le dober 1 % pa jih je mejo preseglo. Rekorder med vozniki je bil 40 letnik, ki je napihal 0,44 mg/l alkohola, in sicer na Ritmu mladosti. Povprečna vrednost alkohola pri voznikih nad 0,0 je bila 0,10 ml/l. Razlike med spoloma tokrat niso bile velike. Rezultati so spodbudni. Opažamo, da so obiskovalci prireditev vedno bolj ozaveščeni in organizirani glede alkohola in vožnje, vsekakor pa je še naprej nujno preventiva in izobraževanje, začenši v šolah.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.