Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Na cestah zaradi alkohola letos že 31 žrtev, decembra ostrejši nadzor

avp-alko

Ste morda popili kaj alkohola? Po novem vas o tem ne bodo spraševali le policisti, temveč tudi družinski zdravniki, specialisti, pa tudi na Zavodu za zaposlovanje. NIJZ in ministrstvo za zdravje sta namreč napovedala ničelno toleranco alkoholu. Agencija za varnost prometa pa je organizirala interaktivni dogodek, na katerem so opozorili na nevarnost te substance.

V Sloveniji se srečujemo z mokro kulturo, za katero je značilno, da je pitje alkohola družbeno sprejemljivo, pogosto celo pričakovano. Ljudje se sploh ne zavedajo tveganj, ki jih tako lahkoten odnos do te substance s seboj prinaša, saj nas kapljica žlahtnega obkroža že od rojstva na praznovanjih, proslavljanjih, pa tudi samo ob popoldanskih obiskih.

Pred nami pa je december, mesec, ki je še posebej prazničen, kar pa s seboj prinaša tudi večje količine zaužitega alkohola. Najbolj zaskrbljujoča je statistika glede alkohola in smrtnih žrtev v prometu. Letos je v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili pijani vozniki, umrlo že 31 ljudi – to je celo 55 odstotkov več kot lani. “Vsaka tretja smrtna žrtev v prometnih nesrečah je bila letos posledica alkoholiziranih povzročiteljev,” je poudarila v. d. direktorice Agencije za varnost prometa (AVP) Vesna Marinko in dodala, da so bili štirje od 26 povzročiteljev poleg alkohola tudi pod vplivom drog.

Vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Ivan Kapun je poudaril, da bodo policisti decembra po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, več pozornosti pa bodo namenili tudi preverjanju prisotnosti drog. Kontrolirali bodo tudi točenje alkohola mladoletnim osebam in alkoholiziranim posameznikom v različnih lokalih. “Aktivnosti so tudi del evropsko usklajenega nadzora, Alcohol & Drugs, ki bo od 9. do 15. decembra potekal v več evropskih državah in se mu pridružuje tudi slovenska policija,” je še naznanil Kadunc.

Da bi spremenili odnos do alkohola kot družba, se že vrsto let trudita NIJZ in ministrstvo za zdravje. Grozljiva statistika govori, da v Sloveniji vsak teden zaradi alkohola umre kar 18 ljudi, iz državne blagajne pa zaradi stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, vsako leto odteče 228 milijonov evrov. “Prvič smo v okviru projekta SOPA povezali zdravstveni in socialni sektor ter nevladne organizacije. Spletli smo mrežo, da bi bolje naslavljali tiste, ki še niso odvisni od alkohola,” pove Mojca Gobec, direktorica Direktorata za javno zdravje. Če vas naslednjič torej o vaših pivskih navadah začne spraševati vaš osebni zdravnik, ne vzemite tega osebno. Pri vsem tem ne gre za žuganje, ampak le opominjanje, kako tanka je lahko alkoholna meja in da so prav zgledi tisti, ki vlečejo.

Interaktivni dogodek, ki opozarja na nevarnost alkohola, požel veliko zanimanja

Danes je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal dogodek, na katerem je AVP v sodelovanju s Policijo in ministrstvom za zdravje opozarjala na tveganja in usodne posledice, ki jih imajo alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu. Za obiskovalce so pripravili izkustvene demonstracijske naprave, s pomočjo katerih so imeli možnost doživeti, kako na vožnjo in koncentracijo vplivajo te substance. Izkustvena naprava vrtavko je na primer ponazarjala obračanje vozila ob prometni nesreči, pred vstopom v napravo pa je moral vsakdo opraviti preizkus alkoholiziranosti.

Poleg tega bo v decembru potekala tudi že dobro sprejeta akcija Slovenija piha 0,0. Tisti udeleženci v prometu, ki bodo do 20. decembra pri preizkusu alkoholiziranosti napihali 0,0, bodo imeli možnost sodelovati pri žrebu vstopnic za zdaj že tradicionalni koncert Policijskega orkestra z gostoma Tomislavom Jovanovićem – Tokcem (Dan D) in Neisho. V času akcije bodo aktivnosti inšpekcijskih služb, vladnih in nevladnih organizacij usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in kraje, kjer se zadržuje več ljudi.

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.