Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Za traktor, ki je bil močno poškodovan, kontrolorji lažno potrjevali, da je brezhiben

509406-200

Koprski kriminalisti so konec novembra 2019 končali preiskavo v zvezi z nepravilnostmi pri izvajanju tehničnih pregledov v enem od podjetij za izvajanje tehničnih pregledov na območju Policijske uprave Koper.

S kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je bil lastnik vozila traktorja že leta 2013 udeležen v nesreči, v kateri je bil njegov traktor tako močno poškodovan, da ga ni bilo mogoče upravljati, so sporočili s PU Koper.

Lastnik traktorja se je iz neznanih razlogov odločil, da bo za ta traktor podaljševal registracijo, in je zato v letih 2014, 2015, 2016, 2017 in 2018 napeljal posamezne uradne osebe – kontrolorje, ki so izvajali tehnične preglede, da so, čeprav je bil traktor močno poškodovan in ni bil pripeljan na tehnični pregled, vsako leto lažno potrdili, da je tehnično brezhiben. Vsako leto sta to storila dva kontrolorja navedene organizacije, saj se tehnični pregledi izvajajo v paru.

Ob koncu preiskave so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper pet kontrolorjev tehničnih pregledov zaradi utemeljenega suma storitve petih kaznivih dejanj zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic ter petih kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva. Kazensko ovadbo so podali tudi zoper lastnika traktorja, ki je te kontrolorje napeljal k storitvi kaznivih dejanj zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic.

Za zgoraj navedena kazniva dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena kazen zapora do enega leta, za kazniva dejanja ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva pa do treh let zapora.

Vir.