Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

V nesreči na primorski AC umrli dve osebi, vzrok neprilagojena hitrost

hitrost petdeset

Na primorski avtocesti se je zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta umrli dve osebi. Osebno vozilo je, potem ko je prehitelo tovorno vozilo, trčilo v odbojno ograjo. Po podatkih policije je 42-letni voznik v avtomobilu prevažal osem nezakonitih migrantov, od tega tri v prtljažniku.

Okoli 1.30 se je na primorski avtocesti med priključkoma Brezovica in Vrhnika zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo znamke BMW. 

Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal inšpektor Primož Kadunc s PU Ljubljana, je bila vzrok za nesrečo neprilagojena hitrost. Voznik osebnega vozila je prehiteval tovornjak, ko se je vračal na svoj pas, pa ga je zaneslo. Izgubil je oblast nad vozilom in trčil v odbojno ograjo. Nato se je vozilo začelo vrteti in pozneje trčilo še v ograjo ob prehitevalnem pasu. 

Ob tem so iz prtljažnika padle tri osebe. En potnik je umrl na kraju trčenja, dve osebi pa sta bili v kritičnem stanju odpeljani v ljubljanski klinični center, kjer je zaradi hudih poškodb kmalu zatem umrl še en potnik. Drugi ostaja v kritičnem stanju. 

V osebnem avtomobilu je na zadnjih sedežih sedelo še pet ljudi, od tega so eno osebo odpeljali na zdravljenje v UKC. 

Voznika, 42-letnega državljana Bosne in Hercegovine, je policija na kraju aretirala zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Zoper njega bo podana kazenska ovadba, trenutno ostaja v pridržanju. Skupno je v avtomobilu prevažal devet oseb, med njimi osem tujcev, državljanov Sirije, ki so nezakonito prestopili mejo. Kot predvidevajo policisti, so bili migranti z voznikom na poti iz Hrvaške v Italijo. 

Na sopotnikovem sedežu pa je sedela še ena mladoletna oseba, ki ni bila poškodovana. Bila naj bi v sorodu z voznikom. 

V nesreči sta tako umrla dva sirska državljana, dva ostajata na zdravljenju v UKC Ljubljana, s štirimi pa postopek še poteka. Sprva so sumili, da so vsi tujci okuženi s tuberkulozo, a je policija kasneje sporočila, da so bile “vse osebe pregledane zaradi sumov prenosljivih bolezni, ki pa se do sedaj niso potrdili”

S posnetkov nadzornih kamer je razvidno, da so preživeli migranti po nesreči najprej skušali pobegniti, nato pa so se vrnili na kraj dogodka. Vsi migranti so moški. 

Kot je še dodal Kadunc, so na območju PU Ljubljana letos zaznali že 19 smrtnih žrtev prometnih nesreč, lani pa v vsem letu 17. 

Vir.