Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Spodbudni rezultati analize Čista nula, čista vest na martinovanjih 2019

IMG_20191109_124941

V petek, 8., soboto, 9. in ponedeljek, 11. novembra, smo v okviru preventivne akcije Čista nula, čista vest, obiskali slovenske kraje ter preverjali, kako odgovorni vozniki so krajani in obiskovalci tamkajšnjih martinovanj. Rezultati so spodbudni …

Rekorder napihal 0,89 mg/l alkohola

Zavod Varna pot je v okviru nacionalne akcije “Slovenija piha 0,0” izvedel aktivnosti projekta Čista nula, čista vest na martinovanjih po Sloveniji. Naši moderatorji so akcijo izvajali po naslednjih prireditvah: Dolenjsko martinovanje, Novo mesto – grad Grm, Ljubljanska Vinska pot, Ljubljana – ulice in trgi Stare Ljubljane, Razhodnja na Čatežu, Čatež pri Trebnjem – vaški trg, Martinovanje na Ptuju, Ptuj – Mestni trg, Martinovanje v Mariboru – Trg Leona Štuklja, Slovenski festival vin, Ljubljana – Cankarjev dom. V četrtek, 14. november, se bomo v skopu jesenske akcije čista nula, čista vest udeležili še Slovenskega Festivala vin v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Skupno smo nagovorili več kot 1400 oseb ter z alkotestom preizkusili 250 voznikov. Nagradili smo 130 0,0 voznikov. Dobrih 42 % testiranih voznikov je bilo pod dovoljeno mejo, skoraj 53 % jih je bilo 0,0, le slabih 5 % pa jih je mejo preseglo. Rekorder med vozniki je napihal 0,89 mg/l alkohola, in sicer na Dolenjskem.

Razlike in podobnosti med regijami

V vseh obiskanih krajih, razen v Mariboru, so bili rekorderji v napihani vrednosti moški. Največ oseb nad mejo je bilo v Ljubljani, najmanj pa na Ptuju. Na dolenjskem in v Ljubljani je bilo največ ljudi napihalo še v zakonsko določeni meji. Na tiste, ki so napihali, smo apelirali, da se domov vrnejo z javnim prevozom ali treznim voznikom. Povsod smo naleteli na dober odziv, noben voznik, ki smo ga nagovorili, ni odklonil alkotesta. Prav tako izpostavljamo zelo pozitiven odziv organizatorjev, ki nas zadnja leta sami povabijo na prireditve, saj naša prisotnost dogodku prida ozaveščevalno noto.

Projekt Čista nula, čista vest podpirajo: Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Urad za mladino, Javna agencija za varnost prometa, Mestna občina Ljubljana, Policija, Zavarovalnica Generali, Porsche Slovenija.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.