MADD New York in Zavod Varna pot – priznanje ob 10-letnici sodelovanja

STATISTIKA PROMETNE VARNOSTI
October 28, 2019
STATISTIKA PROMETNE VARNOSTI
November 4, 2019

Izvršni direktor MADD New York Richard C. Mallow je ob desetletnem sodelovanju predsedniku Zavoda Varna pot Robertu Štaba podelil posebno priznanje MADD (kovanec). Pospremil ga je z besedami, »da smo pred desetimi leti spoznali prvo in nastajajočo organizacijo za pomoč in podporo žrtvam prometnih nesreč iz Slovenije, danes je z nami organizacija, na katero so v Sloveniji in EU lahko ponosni, ponosni pa smo tudi mi, da imamo takšnega partnerja od katerega se lahko, kljub skoraj 50 letni zgodovini,  marsikaj tudi sami naučimo.«   

Na povabilo Richarda C. Mallow-a, izvršnega direktorja MADD New York, smo se v Zavodu Varna pot odzvali povabilu. Z ožjimi sodelavci MADD NY ter predsednikom Robertom Štaba in strokovno vodjo programa psihosocialne pomoči dr. Uršo Čižman Štaba, smo osvetlili desetletno sodelovanje in se seznanili s programi, aktivnostmi, izzivi in področji nadaljnjega sodelovanja.  

MADD je nedvomno v svetu vodilna nevladna organizacija, ki ima največ izkušenj z učinkovitimi preventivno-izobraževalnimi programi za mladostnike in odrasle na področju preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, spremembi zakonodaje na tem področju, zagovorništva in podpore pravic žrtvam prometnih nesreč ipd. V zadnjem obdobju jim v programih in aktivnostih predstavlja vse večji izziv porast problematike vožnje pod vplivom drog in drugih prepovedanih substanc,  med katerimi  je najbolj množična marihuana.  Dejstvo je, da se v Zavodu ob medsebojnem sodelovanju in izmenjavi primerov dobre prakse, učimo iz programov MADD, spoznamo programe in izzive, ki nedvomno prihajajo ali pa so že prisotni tudi pri nas (vožnja pod vplivom drog). Zaradi drugačnega zdravstvenega sistema v ZDA in pogojev psihosocialne pomoči (izjemno draga storitev) je program psihološke podpore  v MADD nekoliko drugačen. Izjemno pa smo lahko ponosni na visoko strokoven in strukturiran program psihološke pomoči »Skupaj iz stiske«, ki ga izvajamo v ZVP in ga je predstavila strokovna vodja dr. Urša Čižman Štaba. Pri tem smo jim predstavili tudi model programa, ki ga v Sloveniji preko razpisov  finančno podpira Ministrstvo za zdravje in Agencija za varnost cestnega prometa. Ta je v Sloveniji za žrtve prometnih nesreč brezplačen.

Tako MADD kot Zavod se pri svojem poslanstvu srečujeta z ljudmi, ki so jih prometne nesreče tragično zaznamovale in za dobršen del življenja zavile v nevidni svet izgube in žalovanja. Vsaka od organizacij je nastala iz osebne zgodbe ustanovitelja ali pobudnika in Zavod ni nobena izjema. V MADD so poznali razlog in izziv ustanovitve Zavoda, niso pa osebno spoznali mlade ambasadorke, ki je bila po hudi prometni nesreči in izjemnem okrevanju povod ustanovitve. Obojestranska želja, da se torej srečamo, se je ob 10-letnici sodelovanja tudi uresničila. Srečanje in izmenjava izkušnje od prometne nesreče, okrevanja, današnje vloge mlade ambasadorke Zavoda Varna pot, Neje Pečnik Štaba   je bila izjemno pozitivna in čustvena. Še več, izjemno izkušnjo iz obdobja v komi,  sta si izmenjala tudi z direktorjem Richardom C. Mallowom, ki je Neji podaril posebno priznanje za prostovoljce MADD in knjigo.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *