Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

MADD New York in Zavod Varna pot – priznanje ob 10-letnici sodelovanja

75392633_670512860023209_7160750800820502528_n

Izvršni direktor MADD New York Richard C. Mallow je ob desetletnem sodelovanju predsedniku Zavoda Varna pot Robertu Štaba podelil posebno priznanje MADD (kovanec). Pospremil ga je z besedami, »da smo pred desetimi leti spoznali prvo in nastajajočo organizacijo za pomoč in podporo žrtvam prometnih nesreč iz Slovenije, danes je z nami organizacija, na katero so v Sloveniji in EU lahko ponosni, ponosni pa smo tudi mi, da imamo takšnega partnerja od katerega se lahko, kljub skoraj 50 letni zgodovini,  marsikaj tudi sami naučimo.«   

Na povabilo Richarda C. Mallow-a, izvršnega direktorja MADD New York, smo se v Zavodu Varna pot odzvali povabilu. Z ožjimi sodelavci MADD NY ter predsednikom Robertom Štaba in strokovno vodjo programa psihosocialne pomoči dr. Uršo Čižman Štaba, smo osvetlili desetletno sodelovanje in se seznanili s programi, aktivnostmi, izzivi in področji nadaljnjega sodelovanja.  

MADD je nedvomno v svetu vodilna nevladna organizacija, ki ima največ izkušenj z učinkovitimi preventivno-izobraževalnimi programi za mladostnike in odrasle na področju preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, spremembi zakonodaje na tem področju, zagovorništva in podpore pravic žrtvam prometnih nesreč ipd. V zadnjem obdobju jim v programih in aktivnostih predstavlja vse večji izziv porast problematike vožnje pod vplivom drog in drugih prepovedanih substanc,  med katerimi  je najbolj množična marihuana.  Dejstvo je, da se v Zavodu ob medsebojnem sodelovanju in izmenjavi primerov dobre prakse, učimo iz programov MADD, spoznamo programe in izzive, ki nedvomno prihajajo ali pa so že prisotni tudi pri nas (vožnja pod vplivom drog). Zaradi drugačnega zdravstvenega sistema v ZDA in pogojev psihosocialne pomoči (izjemno draga storitev) je program psihološke podpore  v MADD nekoliko drugačen. Izjemno pa smo lahko ponosni na visoko strokoven in strukturiran program psihološke pomoči »Skupaj iz stiske«, ki ga izvajamo v ZVP in ga je predstavila strokovna vodja dr. Urša Čižman Štaba. Pri tem smo jim predstavili tudi model programa, ki ga v Sloveniji preko razpisov  finančno podpira Ministrstvo za zdravje in Agencija za varnost cestnega prometa. Ta je v Sloveniji za žrtve prometnih nesreč brezplačen.

Tako MADD kot Zavod se pri svojem poslanstvu srečujeta z ljudmi, ki so jih prometne nesreče tragično zaznamovale in za dobršen del življenja zavile v nevidni svet izgube in žalovanja. Vsaka od organizacij je nastala iz osebne zgodbe ustanovitelja ali pobudnika in Zavod ni nobena izjema. V MADD so poznali razlog in izziv ustanovitve Zavoda, niso pa osebno spoznali mlade ambasadorke, ki je bila po hudi prometni nesreči in izjemnem okrevanju povod ustanovitve. Obojestranska želja, da se torej srečamo, se je ob 10-letnici sodelovanja tudi uresničila. Srečanje in izmenjava izkušnje od prometne nesreče, okrevanja, današnje vloge mlade ambasadorke Zavoda Varna pot, Neje Pečnik Štaba   je bila izjemno pozitivna in čustvena. Še več, izjemno izkušnjo iz obdobja v komi,  sta si izmenjala tudi z direktorjem Richardom C. Mallowom, ki je Neji podaril posebno priznanje za prostovoljce MADD in knjigo.  

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.