Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Pod Mangartskim sedlom umrla 33-letna kolesarka iz Rusije

kolo simbolna

Na turistični cesti pod Mangartskim sedlom je v prometni nesreči umrla 33-letna kolesarka iz Rusije, ki je uporabljala varnostno čelado. Izgubila je oblast nad kolesom, trčila v skalno brežino in padla po vozišču.

Nesreča se je zgodila, ko je državljanka Rusije vozila kolo iz smeri Mangartskega sedla proti naselju Strmec kot predzadnja v skupini petih kolesarjev. V času vožnje je uporabljala predpisano homologirano varnostno čelado.

Policisti PU Nova Gorica so  ugotovili,  da je 33-letna kolesarka vozila kot predzadnja v skupini  petih  kolesarjev. Ko  je  po  klancu navzdol pripeljala do desnega  nepreglednega  ovinka, kolesarka hitrosti in načina vožnje ni prilagodila  poteku,  tehničnim in  drugim lastnostim ceste, prednosti ter svojim  vozniškim  sposobnostim,  da  bi lahko  ves  čas  vožnje kolo obvladovala (neprilagojena  hitrost). S  kolesom je po izpeljavi desnega nepreglednega ovinka zapeljala na levo stran vozišča in se nato zaletela v skalno brežino ter  padla  po  vozišču  in  se hudo poškodovala (poškodba glave in vratu). Na kraju nesreče je podlegla telesnim poškodbam.

Poleg  policistov  PP Bovec in PPP Nova Gorica so na kraju posredovali tudi gasilci  PGD  Bovec  in reševalci NMP ZD Tolmin. Zdravnik je odredil sanitarno obdukcijo,  ki  bo  opravljena  na  Inštitutu za sodno medicino  v  Ljubljani.  O  tragični  nesreči  tuje kolesarke na Bovškem so policisti  obvestili tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalno sodnico Okrožnega  sodišča  in  okrožno  državno  tožilko v Novi Gorici). V zvezi s prometno  nesrečo  bodo  prometni  policisti o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.