Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Zaključne ugotovitve Strokovnega posveta na temo varnosti cestnega prometa v Sloveniji

državni svet3

3. junija 2019 je v Državnem svetu potekal celodneven posvet, namenjen soočenju pogledov na varnost v cestnem prometu in predlogov za njeno izboljšanje. Organizator Javna agencija za varnost prometa je pripravil ZAKLJUČKE POSVETA.

Vabimo vas, da si preberete prezentacije govorcev, ki so naštete spodaj. Predstavitve najdete na naslednji povezavi: posamezne predstavitve s posveta.

  • Izboljšanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji – Robert Štaba, podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč
  • Perspektive večje varnosti na slovenskih cestah – Analiza prometne varnosti v Sloveniji, prof. mat. in fiz. Bogomil Brvar, specialist kriminologije, Inštitut za kriminologijo
  • Stanje in izzivi na področju alkoholne politike v Sloveniji in Evropi – Vesna-Kerstin Petrič, Ministrstvo za zdravje
  • Poraba alkohola in z alkoholom povezana škoda v Sloveniji – dr. Maja Roškar, Nacionalni inštitut RS za javno zdravje
  • Alkohol, možgani in vožnja – doc. dr. Koritnik Blaž, dr. med. – Univerzitetni klinični center LJ
  • Nevropsihološki vidiki upravljanja z motornim vozilom in vpliv alkoholiziranosti – dr. Alenka Sever, klinična psihologinja
  • Zakonodaja na področju vožnje pod vplivom alkohola – prof. dr. Miha Šepec – UN MB, Pravna fakulteta

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.