Izpoved motorista reševalca: “Nesreče ne bom nikoli pozabil!”

Voznik pod vplivom drog med policijskim postopkom potreboval zdravniško pomoč
June 6, 2019
Zaključne ugotovitve Strokovnega posveta na temo varnosti cestnega prometa v Sloveniji
June 7, 2019

Mariborčanu Domnu Klemenčiču je pred poltretjim letom nujno vožnjo prekrižala voznica avtomobila.

Mariborčan, danes 35-letni Domen Klemenčič je bil reševalec nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma 12 let, od tega devet let na motorju, ko mu je nesreča 28. oktobra 2016 prekrižala vse načrte. “Ta nesreča me bo spremljala vse življenje, tega ne bom mogel nikoli pozabiti. Tudi zaradi same poškodbe, posledic, ki jih bom nosil vse življenje,” pojasnjuje Klemenčič.

“Bil sem takrat napoten na intervencijo, šlo je nezavestno študentko. Peljal sem se po Ljubljanski ulici, ne znam pojasniti, zakaj sem izbral prav to pot, lahko bi tudi katero drugo. Vklopljeno sem imel vso svetlobno in zvočno signalizacijo, a mi je voznica odvzela prednost. Trčenje sem poskusil preprečiti, kolikor se je dalo, a se ni izšlo, kot sem si želel,” se spominja tistega dne Klemenčič. “Stisnilo me je med avto in motor, nato me je obrnilo in vrglo z motorja. Imel občutek, da mi je utrgalo nogo. Začel sem odpirati hlače, da bi si zaustavil krvavitev, preden pride pomoč. A ko sem ugotovil, da ne krvavim, da je noga cela sem zaslutil, da gre za poškodbo hrbtenjače. Imel sem srečo, da mi je hrbtenjačo zgolj stisnilo, ne preščipnilo, ker potem bi bilo še huje.”

Mariborčan pravi, da če ne bi imel za sabo podpore tako celotne družine kot tudi delodajalca, bi to izkušnjo težko preživel. “Rehabilitacija traja več mesecev, naporna je, brez podpore je težko. Poleg posledic nesreče sem imel tudi psihične težave, moral sem poiskati pomoč. Na motor vse od dogodka nisem sedel. Ko pa sem voznik … Strah ostaja. Zdaj sicer delam, nisem več na bolniški, a je psihično težko, saj ne delam tega, kar sem si želel.”

​Kljub nesreči pa voznici, ki je zakrivila vse skupaj, ne zameri. “Prišla je v bolnišnico, se mi opravičila, bilo ji je res hudo. Na sojenju sem povedal, da ne želim, da se jo kaznuje, saj sem lahko jutri sam na njenem mestu,” pravi Mariborčan.

Klemenčič dodaja, da so reševalci motoristi specifika v zdravstvu, “odvisni smo sami od sebe, odvisni pa tudi od drugih ljudi, ki so na cesti. Smo zelo ranljivi. Smo zelo hitri, kar je po eni strani zelo dobro, po drugi pa seveda ne. Zato moramo ohraniti tudi neko racionalnost na cesti, da zaščitimo sami sebe. To, kar se je zgodilo v Ljubljani, ko je bil znova v trčenju udeležen reševalec na motorju, je pokazatelj, da nismo vidni, nas ljudje ne opazijo. Pokazatelj, da smo izpostavljeni, na nosimo glavo na prodaj. Pridobivamo čas. Vsaka minuta je pomembna, kaj šele pet ali več minut. Pomembni smo reševalci, saj pridobivamo čas. Sistem reševalcev na motorju je eden izmed boljših sistemov delovanje za pomoč ljudem. Imaš dostop, lahko prideš povsod.”

Vir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *