Čista nula, čista vest na Škisovi tržnici 2019

5. Globalni teden varnosti na cestah
May 6, 2019
Rezultati akcije Čista nula, čista vest na Škisovi tržnici 2019
May 10, 2019

Jutri, v četrtek, 9. maja se Zavod Varna pot s svojimi aktivnostmi ponovno udeležuje Škisove tržnice, največje kulturno-zabavne prireditve za mlade pri nas, ki letos poteka že 22. zapovrstjo. Naše preventivne vsebine in akcija Čista nula, čista vest bodo dogodku doprinesle noto družbene odgovornosti ter spodbujanja varne mobilnosti in koncepta Vizije NIČ. Vabimo vas torej, da jutri obiščete našo stojnico na Kardeljevi ploščadi v sklopu dogodka.  

Mladim ne bomo žugali, saj vemo, da na Škisvo tržnico pridejo, da se zabavjo in pri tem tudi kaj popijejo. Zagovarjamo pa filozofijo »Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!«  Tako bomo z našo udeležbo na prireditvi spodbujali primeren odnos do alkohola in odgovornost zlasti mladih voznikov, da se s Škisove v avto ali na kolo usedejo z 0,0 oziroma, da poiščejo alternativno obliko prevoza (npr. taksi ali mestni avtobusni prevoz).

Tudi s tokratno akcijo želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem pripomorejo k uresničevanju Vizije NIČ – nič smrtnih žrtev in hudo poškodovanih na naših cestah.

Zakaj Čista nula, čista vest?

 • Najpoglavitnejša vzroka najhujših prometnih nesreč (PN) v RS sta še vedno HITROST in ALKOHOL (po zakonodaji je hitrost PRIMARNI vzrok za PN, alkohol SEKUNDARNI).
 • Če želimo narediti korak naprej in k EU Viziji NIČ, se moramo lotiti obeh problemov –  nasvet tujine – Slovenija še vedno v 3. razredu ETSC letvice (več kot 30 oseb umre v PN na milijon prebivalcev).
 • Alkohol skozi desetletja ostaja najpogostejši vzrok za nastanek najhujših PN – cca. 30% smrtnih nesreč (najmanj 2.000 ljudi) in 17% hudo telesno poškodovanih (najmanj 49.000 ljudi).
 • Približno vsaka deseta PN nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja.
 • Povprečna stopnja alkoholiziranost povzročitelja v PN s smrtnim izidom je 1,45 promila, s hudimi telesnimi poškodbami pa 1,35 promila (Vir: Policija).
 • V letu 2018 se je pripetilo 1.490 PN, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec. Največ PN so pod vplivom alkohola povzročili udeleženci v starostni skupini med 25. in 34. letom  starosti (328 PN). Prav tako so povzročitelji iz omenjene starostne skupine povzročili največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženci umrli – skupaj 6 umrlih in 36 hudo telesno poškodovanih (Vir: AVP).
 • Alkohol se v povezavi s cestnim prometom najpogosteje pojavlja v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah ob koncih tedna (petkih, sobotah), še posebej med mladimi.

Zavod Varna pot je 6. novembra 2018 ministrici za infrastrukturo mag. Alenki Bratušek poslali POBUDO za spremembo zakonodaje, ki bi opredelila, da se alkohol in druge  prepovedane substance v cestnem prometu obravnavajo kot PRIMARNI vzrok za nastanek PN

 • Povod za pobudo: visok odstotek hudih prometnih nesreč
 • S tako zakonodajo bi odpravili dva najhujša vzroka PN (alkohol in hitrost)
 • Spremembo zakonodaje podpirajo Zdravniška zbornica Slovenije in Zbornica kliničnih  psihologov in Policija
 • Na družbeni ravni gre za sporočilnost in generalno prevencijo, kaj je sprejemljivo in  kaj ne, prevzem odgovornosti storilca ter vpliv na vzgojo v vrtcih, šolah, avtošolah, v  družinah
 • Gre za razumevanje vzroka prometne nesreče (npr. v nasprotno smer vozil ZARADI alkohola)

Tule pa še naše mnenje glede zakonske ureditve alkohola v Sloveniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *