Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Z uveljavitvijo novele zakona o kazenskem postopku več pravic tudi za svojce žrtev prometnih nesreč

logo

Vlada je konec januarja sprejela besedilo predloga novele zakona o kazenskem postopku. Včeraj je Državni zbor s 46 glasovi za in 33 proti sprejel vladni predlog novele. S tem se uveljavlja tudi Direktiva 2012/29/EU, s katero dobivajo več pravic tudi svojci žrtev prometnih nesreč. To je pomemben korak za vse, ki jim hude posledice nesreč spremenijo tok življenja. Namen evropske direktive je namreč zagotoviti, da žrtve kaznivih dejanj dobijo potrebne informacije, podporo in možnost sodelovanja v kazenskem postopku ter po potrebi ustrezno zaščito.

Pri sooblikovanju direktive, ki bi jo Slovenija sicer morala implementirati že leta 2015, smo v imenu Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR na evropski ravni sodelovali tudi na Zavodu Varna pot.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.