Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Dve prometni nesreči na Gorenjski AC, ena oseba umrla

if_accident_465811

Na gorenjski avtocesti sta se zgodili dve prometni nesreči. V hujši nesreči je voznik tovornjaka pred bencinskim servisom na Hrušici spregledal kolono tovornih vozil in trčil v tovornjak, ki je zadnji stal v koloni na voznem pasu. Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče. V drugi nesreči pri Lescah je voznik zaradi utrujenosti zapeljal z avtoceste.

V prometni nesreči pred bencinskim servisom na Hrušici v smeri Avstrije sta bili udeleženi dve tovorni vozili slovenskih prevoznikov. V tovornjak, ki je kot zadnji stal v koloni tovornih vozil na voznem pasu, je od zadaj silovito trčil voznik tovornjaka in zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Na kolono so bili vozniki opozorjeni s prometno signalizacijo Darsa.

Vozniki, ki so zaradi nesreče ostali v koloni, so dobro ustvarili reševalni pas in tako omogočili neoviran prehod reševalnih ekip do kraja dogodka, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Kritiko pa namenjajo voznikom, ki so, glede na zbrana obvestila, v stoječi koloni začeli obračati vozila in se z vožnjo v napačno smer izključevati z avtoceste. Enako se je zgodilo tudi sredi prejšnjega meseca v prometni nesreči na viaduktu Tržiška Bistrica, ko je promet zastal zaradi obrnjenega tovornega vozila preko vseh treh prometnih pasov, opozarjajo kranjski policisti.

“Zato pojasnjujemo, da v primeru daljše zapore avtoceste policisti vedno poleg nujnih nalog na kraju dogodka takoj začnejo tudi z ustvarjanjem pogojev in aktivnostmi za varno izpraznitev avtoceste preko najbližjega priključka,” je zapisal Bojan Kos s PU Kranj. Aktivnosti policisti izvajajo, dokler je to potrebno.

“Zato voznike pozivamo, naj vedno počakajo in naj samoiniciativno ne obračajo in vozijo v napačno smer, ker je to prepovedano in ker se običajno tovorni promet ne preusmerja na vzporedne ceste in ti vozniki vožnjo nadaljujejo do kraja nesreče ali dogodka, posledično pa lahko med vozili pride do čelnih trčenj in novih nesreč,” dodaja Kos.

Nesreča se je zgodila tudi pri priključku Lesce. Okoliščine kažejo, da zaradi preutrujenosti voznika, ki je z vozilom po nesreči obstal na travnati brežini ob odstavnem pasu. V nesreči sta se po podatkih policije dve osebi lažje poškodovali. Gre za samoudeležbo in prekršek nepravilne strani vožnje.

Vir.