Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Tretjina smrtnih žrtev na naših cestah ni uporabljala varnostnega pasu

Foto: Robert Balen

Na naših delavnicah “Klik je glas, ki varuje nas” in “4 Prometna deteljica” otroke ozaveščamo o pomembnosti uporabe varnostnega pasu. In upamo, da osvojeno znanje prenesejo tudi staršem in jih na to opozarjajo. Statistika namreč govori sama zase …

Dosledna uporaba varnostnega pasu bi v povprečju vsako leto lahko rešila kar deset življenj. Zato bo agencija za varnost prometa v nacionalni preventivni akciji Varnostni pas opozarjala na njegovo pomembnost.

“Uporaba varnostnega pasu je obvezna, ne glede na izgovore. Namesto teh naj voznik in potniki pred vožnjo pomislijo na varnostni pas in se pripnejo na vsaki, tudi najkrajši vožnji in na vseh sedežih. Pripeti se pomeni preživeti,” pravijo na agenciji.

Lanska statistika kaže, da tretjina smrtnih žrtev na naših cestah ni uporabljala varnostnega pasu. V prometnih nesrečah je v osebnih vozilih umrlo 15 ljudi, ker niso bili pripeti, še 28 se jih je hudo poškodovalo. Od 15 umrlih, ki v času prometne nesreče niso bili pripeti, jih je bilo sedem starih od 15 do 29 let.

Varnostni pas in zračna blazina pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so blažje. Dosledna uporaba varnostnega pasu zato zmanjša tveganje za smrt kar za polovico. Skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe.

Vedno ustrezno pripnite otroke

Še posebe je pomembno, da pravilno pripnemo otroke v avtu. Otroci so namreč najpogosteje huje poškodovani prav zato, ker niso ustrezno pripeti in nameščeni v otroških varnostnih sedežih ‒ še posebej, ko se vozijo po ulicah znotraj naselji. Otroci morajo biti pripeti prav na vseh vožnjah, tudi najkrajših od doma do šole ali vrtca, manjši od 150 centimetrov pa ustrezno nameščeni v otroških varnostnih sedežih.

Preventivne akcije po državi

Preventivni akciji se bodo pridružili policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, ter 88 svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji. Ti bodo po vsej Sloveniji razdelili več kot 13.000 gradiv, v srednjih šolah Šempeter pri Gorici, Ljutomer, Celje in Maribor bodo potekale tudi preventivne delavnice za dijake.

Vir.