Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Za tožilce velja ničelna toleranca

alko-voznja

O primeru murskosoboške tožilke, ki so jo policisti ustavili med kontrolo prometa, voznica pa je imela v krvi kar dva promila alkohola, bomo še pisali, saj je vodja državnega tožilstva v Murski Soboti sporočil, da bo zoper funkcionarko sprejel ustrezne ukrepe in o tem obvestil generalnega državnega tožilca. Prav tako je dejal, da mora za tožilce veljati ničelna toleranca do vožnje pod vplivom alkohola.

Vodja državnega tožilstva v Murski Soboti, višji državni tožilec Drago Farič, je potrdil, da je funkcionarka njihovega tožilstva vozila pod vplivom alkohola, ki je presagalo zakonsko dovoljeno mejo. “Zoper funkcionarko bom sprejel ustrezne ukrepe in o tem obvestil generalnega državnega tožilca,” je na naša vprašanja odgovoril Farič in dodal, da se državno tožilstvo zaveda, da je vožnja pod vplivom alkohola preko dovoljene meje eden dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče, zaradi česar mora za tožilce veljati ničelna toleranca.

Prvi je o tem dogodku poročal Vestnik, ki je navedel, da so pomurski policisti prejšnji teden pri voznici namerili dva promila alkohola v krvi, vožnjo pod vplivom alkohola pa si je privoščila prav murskosoboška tožilka. Na policiji tega zaradi varovanja osebnih podatkov sicer niso potrdili.

Dva promila alkohola je skoraj štirikrat več, kot je pri voznikih še dovoljeno po zakonodaji. Po neuradnih podatkih Vestnika naj bi tožilka pijana vozila v svojem prostem času.

Voznici sicer poleg visoke globe (1200 evrov) grozi tudi odvzem vozniškega dovoljenja. Po zakonu namreč policija vozniku, ki ima več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali 1,10 grama alkohola na kilogram krvi (promila), poleg globe izreče tudi 18 kazenskih točk. To pa pomeni avtomatsko prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Vir.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.