Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Danes obeležujemo Evropski dan žrtev kaznivih dejanj

logo

22. februarja obeležujemo Evropski dan žrtev kaznivih dejanj. Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč (FEVR) je, poleg številnih drugih nevladnih združenj v EU, pomemben partner pri podpori, pomoči in zagovorništvu pravic žrtev kaznivih dejanj, povezanih z najhujšimi posledicami  prometnih nesreč.

Dejstva, da evropske ceste vsako leto zahtevajo okoli 26.000 življenj in več kot milijon poškodovanih ljudi, se morda ne zavedamo dovolj.

Vendar je število ljudi, ki so jih zaznamovale prometne nesreče, še dosti večje, saj mednje štejemo tudi družinske člane umrlih in hudo poškodovanih, njihove sorodnike, prijatelje, sodelavce, znance …

Prometna nesreča je vedno nepričakovana, zgodi se hipoma, ljudje nanjo nismo pripravljeni. Za vse udeležene in njihove najbližje predstavlja šok in travmatično izkušnjo. Življenjska pot se v trenutku spremeni. Ob izgubi ljubljenega nastane praznina. In nato se začnejo nepričakovani, zapleteni postopki sodstva, zdravstva, odškodnin itd., za katere številni, dokler se nesreča ne zgodi, sploh ne vedo, da obstajajo.

V ta namen je bila vpeljana tudi Direktiva EU o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj, ki je Slovenija žal še ni implementirala.

V Zavodu Varna pot se že dalj časa prizadevamo, da bi se to spremenilo. V ta namen smo se med drugim udeležili naslednjih srečanj:

Javne predstavitve mnenj o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku

Srečanje z ministrico za infrastrukturo ga. Alenko Bratušek

Delovni sestanek na Državnem vrhovnem tožilstvu

Kot člani Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč se pridružujemo kampanji »Making Victims’ Rights a Reality« in si želimo, da bi direktiva čim prej zaživela pri nas.