Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Sestanek na Vrhovnem državnem tožilstvu

sdr

V ponedeljek, 18. februarja, je bilo – na podlagi pobude Zavoda Varna pot za spremembo zakonodaje na področju alkohola – na Vrhovnem državnem tožilstvu (VDT) organizirano delovno srečanje. Pobuda na temo alkohola kot primarnega vzroka za prometno nesrečo je bila posredovana ministrici za infrastrukturo mag. Alenki Bratušek 6. novembra lani.

Sestanka na VDT so se udeležili:

  • Hinko Jenull, vrhovni državni tožilec svétnik
  • Katarina Klepec, višja pravosodna svetovalka II, tu
  • Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot
  • Dr. Alenka Sever, spec., klin. psih., Zbornica kliničnih psihologov Slovenije
  • Dr. Sandra Radoš Krnel, dr. med., Zdravniška zbornica Slovenije in Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ)
  • Anja Žurga, univ. dipl. psih., Zavod Varna pot

Teme delovnega srečanja:

  • Alkohol kot primarni/sekundarni vzrok prometnih nesreč
  • Direktiva 2012/29EU – Pravice žrtev kaznivih dejanj

Prisotne je pozdravil in nagovoril generalni državni tožilec Drago Šketa. Delovno srečanje je vsebinsko vodil vrhovni državni tožilec Hinko Jenull. 

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.