Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Predsednik FEVR na delovnem obisku v Sloveniji

Jeannot, Banita_feb2019 (1)

Med petkom, 15. februarjem, in nedeljo, 17. februarjem 2019, se je v Sloveniji mudil predsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR Jeannot Mersch. Sprejel ga je predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik FEVR Robert Štaba. Organizacija FEVR popolnoma podpira naša prizadevanja na področju zmanjševanja žrtev v prometnih nesrečah v Sloveniji in spodbuja vse aktivne organizacije v Sloveniji za podporo le-teh. Podpora gre v smislu prizadevanj za uresničevanje Vizije NIČ v posameznih državah EU.

Predsednika FEVR smo seznanili s pobudo ministrici Bratuškovi za spremembo zakonodaje na področju alkohola (alkohol kot primarni vzrok prometne nesreče), ki bi bil eden izmed učinkovitih ukrepov za zmanjševanje števila umrlih in poškodovanih v cestnem prometu, saj je alkohol v letu 2018 botroval 25% v smrtnih primerih in 17% v primeru hudi telesnih poškodb (vir: Policija).

V okviru obiska je bilo govora tudi o Direktivi 2012/29/EU Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj, kjer je Slovenija edina država v EU, ki je še ni implementirala (novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-N)). Z omenjeno direktivo sta Evropski parlament in Svet EU namenila posebno pozornost žrtvam kaznivih dejanj z namenom povečanja njihove zaščite zlasti v kazenskih postopkih. Direktiva uvaja minimalna pravila, kar pomeni, da lahko države članice to področje uredijo za žrtve še ugodneje, razširijo njihove pravice in zagotovijo višjo stopnjo zaščite. Direktiva razširja pojem žrtve in med nosilce pravic uvršča tudi družinske člane žrtev, ki so lahko prav tako lahko oškodovani zaradi kaznivega dejanja in so sami zato posredne žrtve kaznivega dejanja. To so predvsem družinski člani tistih, ki so umrli za posledicami kaznivega dejanja, kot so tudi prometne nesreče s smrtnim izidom.

Obravnavali smo tudi vlogo strokovnih programov podpore žrtvam prometnih nesreč, načine podpore psihosocialne pomoči v državah EU in primere dobrih praks psihosocialne pomoči.

V okviru obiska se je Mersch poklonil žrtvam prometnih nesreč ob obeležju žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.