Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Predsednik FEVR na delovnem obisku v Sloveniji

Jeannot, Banita_feb2019 (1)

Med petkom, 15. februarjem, in nedeljo, 17. februarjem 2019, se je v Sloveniji mudil predsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR Jeannot Mersch. Sprejel ga je predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik FEVR Robert Štaba. Organizacija FEVR popolnoma podpira naša prizadevanja na področju zmanjševanja žrtev v prometnih nesrečah v Sloveniji in spodbuja vse aktivne organizacije v Sloveniji za podporo le-teh. Podpora gre v smislu prizadevanj za uresničevanje Vizije NIČ v posameznih državah EU.

Predsednika FEVR smo seznanili s pobudo ministrici Bratuškovi za spremembo zakonodaje na področju alkohola (alkohol kot primarni vzrok prometne nesreče), ki bi bil eden izmed učinkovitih ukrepov za zmanjševanje števila umrlih in poškodovanih v cestnem prometu, saj je alkohol v letu 2018 botroval 25% v smrtnih primerih in 17% v primeru hudi telesnih poškodb (vir: Policija).

V okviru obiska je bilo govora tudi o Direktivi 2012/29/EU Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj, kjer je Slovenija edina država v EU, ki je še ni implementirala (novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-N)). Z omenjeno direktivo sta Evropski parlament in Svet EU namenila posebno pozornost žrtvam kaznivih dejanj z namenom povečanja njihove zaščite zlasti v kazenskih postopkih. Direktiva uvaja minimalna pravila, kar pomeni, da lahko države članice to področje uredijo za žrtve še ugodneje, razširijo njihove pravice in zagotovijo višjo stopnjo zaščite. Direktiva razširja pojem žrtve in med nosilce pravic uvršča tudi družinske člane žrtev, ki so lahko prav tako lahko oškodovani zaradi kaznivega dejanja in so sami zato posredne žrtve kaznivega dejanja. To so predvsem družinski člani tistih, ki so umrli za posledicami kaznivega dejanja, kot so tudi prometne nesreče s smrtnim izidom.

Obravnavali smo tudi vlogo strokovnih programov podpore žrtvam prometnih nesreč, načine podpore psihosocialne pomoči v državah EU in primere dobrih praks psihosocialne pomoči.

V okviru obiska se je Mersch poklonil žrtvam prometnih nesreč ob obeležju žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah.