Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Rezultati decembrske akcije Čista nula, čista vest

Foto: Robert Balen

V petek, 14. decembra, smo v okviru preventivne akcije »Čista nula, čista vest«, obiskali  praznično okrašeno Ljubljano in med obiskovalci stojnic, prireditev in lokalov ugotavljali, kako odgovorni vozniki smo Slovenci.

Rekorder napihal 1,24 mg/l

Naši moderatorji so med 18. in 22. uro nagovorili več kot 800 ljudi ter med odgovorne voznike, ki so napihali 0,0, razdelili prek 400 alkotestov za enkratno uporabo in obeskov zavarovalnice Generali.

Vsi, pri katerih je bila ugotovljena količina nad dovoljeno mejo, so nam obljubili, da si poiščejo alternativen in varen prevoz oziroma so za njih poskrbeli prijatelji. Da danes ne bo vozil, nam je zagotovil tudi rekorder večera – gospod, ki je napihal 1,24 mg/l alkohola. Upamo, da se je tega držal.

Povprečje med tistimi, ki so napihali nad mejo, je bilo sicer 0,16 mg/l alkohola.

Ženske ponovno odgovornejše voznice

Na splošno so se tudi v tokratni akciji ženske izkazale kot nekoliko bolj odgovorne voznice. Skoraj 96 % jih je napihalo pod dovoljeno mejo, medtem ko je bil ta delež pri moških nižji, in sicer dobrih 88 %. Med ženskami je bilo tudi več »0,0« voznic, prav nobena tudi ni napihala nad mejo. Več v spodnji tabeli.

 

0,0 pod mejo na meji nad mejo
ženske 78,3% 17,4% 4,3% 0,0%
moški 69,2% 19,2% 7,7% 3,8%
Skupaj 73,5% 18,4% 6,1% 2,0%

 

Fotoutrinki

 

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.