Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Srečanje z ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek

srecanje z min.Bratušek-MzI_5122018-manjsa

V sredo, 5. decembra, smo se predstavniki Zavoda Varna pot (ZVP) sestali z ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek. Delavno srečanje je potekalo na temo spremembe zakonodaje, kjer se v primeru prometnih nesreč, ko je pri vozniku zaznana prisotnost alkohola ali drugih prepovedanih substanc, le tega zakonsko opredeli kot PRIMARNI VZROK nastanka prometne nesreče. Z določitvijo alkohola in drugih prepovedanih substanc kot primarnega vzroka za nastanek prometnih nesreč, se jasno opredeli odgovornost voznika, kar bo posledično zajelo tudi sistemski del odgovornosti do drugih deležnikov v družbi (zdravstvena, odškodninska odgovornost itd.). Predlog podpirata tudi Zdravniška zbornica Slovenije ter Zbornica kliničnih psihologov. Sestanka z ministrico so udeležili Vesna Pekarović Džakulin, dr. med. spec., predstavnica Zdravniške zbornice Slovenije, Zdenka Vrečko, ambasadorka ZVP ter Robert Štaba in Tanja Wondra z ZVP.

Pogovor je tekel tudi na temo odprave izjem za pridržanje pijanih voznikov po 2. odstavku 24. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (če odkloni preizkus alkoholiziranosti, v primeru vožnje nad 0,52 mg/l alkohola v izdihanem zraku ali 1,1 g/kg alkohola v krvi, vožnja pod vplivom drog ali drugih prepovedanih substanc), danes povzroča veliko maneverskega prostora za zlorabo, različno pravno tolmačenje in učinkovito delo policistov pri operativnih nalogah. Predlagamo policijsko pridržanje za vse voznike, ki so zaloteni pri vožnji  nad določeno stopnjo alkhololiziranosti, ki je že danes opredeljena v zakonodaji.

Celoten predlogo spremembi zakonodaje, poslan ministrici mag. Bratuškovi, 6. novembra letos, najdete tu.

Srečanje je potekalo v konstruktivnem dialogu in želimo si nadaljnega sodelovanja, ki bi vodila v preprečevanje najhujših prometnih nesreč in uresničevanje Vizije Nič. Alkohol in druge prepovedane substance v cestnem prometu namreč še vedno predstavljajo 20% vzrokov za prometne nesreče.

Ministrici smo v okviru srečanja predstavili naše preventivno-izobraževalne aktivnosti ter status žrtev prometnih nesreč. Prav tako smo jo prosili tudi za podporo pri implementaciji Direktive 2012/29/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25.10.2012, ki je Slovenija, kot zadnja država EU, še ni implementirala. Ta bi uredila pravni status svojcev udeležencev v prometnih nesrečah.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.