Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

S popolno prepovedjo uživanja alkohola za voznike bi rešili 20 življenj na leto

alko-voznja

Pod okriljem Agencije RS za varnost prometa začenjajo tretji del nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu. Namen akcije je spodbuditi ljudi, da za volan vedno sedejo le trezni in povsem sposobni za vožnjo. Policija in redarstva bodo izvajali poostren nadzor, agencija pa pripravlja številne preventivne aktivnosti.

Enkrat za vselej naj bo jasno, da te snovi preprosto ne sodijo v promet, so pred začetkom akcije, ki bo trajala do 16. decembra, zapisali na Agenciji RS za varnost prometa (AVP).

Kot so spomnili, se v Sloveniji približno vsaka enajsta prometna nesreča zgodi kot posledica uporabe alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja.

Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev letos umrlo 20 ljudi

Do 24. novembra letos se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev po podatkih AVP pripetilo 1279 prometnih nesreč. Umrlo je 20 ljudi. Zaradi udeležencev, ki so vozili pod vplivom drog, je življenje izgubilo šest oseb. To je sicer manj kot v primerljivih obdobjih preteklih let, a še vedno odločno preveč.

Če bi v Sloveniji uvedli popolno prepoved uživanja alkohola za voznike osebnih in drugih avtomobilov ter motornih koles, bi se odstotek alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zmanjšal na 20 odstotkov, ohranili pa bi od 15 do 20 življenj na leto, so pokazali izsledki letošnje znanstvene raziskave o dejavnikih varnosti cestnega prometa v Sloveniji.

Sicer pa dejstvo, da še vedno preveč voznikov sede za volan pod vplivom alkohola, po navedbah AVP dokazuje tudi število udeležencev rehabilitacijskih programov, ki jih izvaja agencija. Letno se jih udeleži približno 6000 kršiteljev, ki so vozili pod vplivom alkohola s preseženo stopnjo 1,1 promila.

Prizadevajo si za strožjo zakonodajo

Večina evropskih držav zelo resno jemlje vožnjo pod vplivom alkohola, ugotavljajo na AVP. V Franciji vozniku pri več kot 0,8 promila alkohola v krvi grozita denarna kazen v višini 4500 evrov in zaporna kazen. V Italiji pa voznika pri 1,5 promila lahko celo razlastijo avtomobila. Tudi na agenciji za varnost prometa si prizadevajo za strožjo zakonodajo, med drugim v obliki kazenske ovadbe voznika, ki vozi pod vplivom alkohola.

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi namreč vplivajo na doživljanje resničnosti, čustvovanje, vedenje in razmišljanje. Vplivajo na zaznavanje in predelavo informacij ter poslabšajo motorične reakcije, ki so ključne za varno udeležbo v prometu, opominjajo na agenciji.

 

Vir in več.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.