Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Posledice prometnih nesreč nas hudo zaznamujejo – varujmo in cenimo naša življenja in zdravje

ZLOZENKA PSIHOSOCIALNA POMOC-1

Smrt bližnjega in huda telesna poškodba v prometni nesreči predstavlja za posameznika in njegove bližnje negativen stres, ki se lahko iz akutne stresne situacije prevesi v kronični stres.

Kronični stres povzroča škodo vašemu zdravju, razpoloženju, produktivnosti, medosebnim odnosom in kakovosti življenja. Bolezni in motnje, ki so povezane s kroničnim stresom so bolezni srca, visok krvni tlak, depresija, anksioznost, migrene, motnje reproduktivnosti, diabetes tipa II , motnje spanja, prebavne motnje idr.

Nemalokrat imamo občutek, da bomo prebrodili skozi težko obdobje sami in po znanih vsakodnevnih vzorcih življenja. Strokovnjaki ugotavljajo, da ljudje, ki pravočasno prepoznajo problem in si poiščejo ustrezno strokovno pomoč, preprečijo razvoj različnih motenj in bolezni kroničnega stresa.

V Zavodu Varna pot se zato še toliko bolj zavedamo, da je kliničnopsihološka pomoč pomemben del v mozaiku normalizacije življenja. Izkazuje se, da si le-ta praviloma utre nove poti in življenjske vzorce.

O posledicah kroničnega stresa si lahko ogledate strokovni prispevek na 24ur Inšpektor. Strokovni komentar podaja tudi dr. Urša Čižman Štaba, ki vodi psihosocialno pomoč v Zavodu Varna pot.