Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč 2018

Foto: Robert Balen

Tudi letos tretjo nedeljo v novembru, že tradicionalno dvanajstič, obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Slogan letošnjih aktivnosti je Če bi ceste spregovorile. Koordinator aktivnosti Zavod Varna pot (ZVP) je pripravil osrednjo prireditev v Mestni hiši v Ljubljani, v soboto, 17. novembra, ob 17. uri, tradicionalno, dan pred Svetovnim dnem. Zbrane so nagovorili mag. Violeta Bulc, EU komisarka za promet, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in državna sekretarka ministrstva za zdravje Pia Vračko ter predstavniki institucij, povezanih v trudi za bolj varno mobilnost.  Podelili smo priznanje s  strani Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč ter s dve strani Zavod Varna pot. Na prireditvi je bil prisoten gostitelj župan Zoran Janković. Prisotnost je opravičila ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek.

Udeležene je pozdravil Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč. S svojo prisotnostjo nas je počastila Evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc, ki si je kot svojo prioriteto zadala številne sistemske rešitve, spodbude, programe in izzive, ki so in bodo zmanjševali najhujše posledice nesreč na evropskih cestah. Bulčeva je skupaj s Štabo podelila priznanje s strani Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč Vanji in Miklavžu Kržanu, staršema, ki sta pred 40. leti v prometni nesreči izgubila tri sinove. Zavod Varna pot je podelil priznanji Sekciji reševalcev v zdravstvu in Gasilski zvezi Slovenije, za njihovo vsakodnevno požrtvovalno delo.

Ministrstvo za notranje zadeve in z njo tudi Policija predstavljajo enega najpomembnejših tvorcev varne mobilnosti v državi. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Številni programi na področju preventive, javnega zdravja in nenazadnje celovit zdravniški sistem, ki se sproži ob najhujših prometnih nesrečah, sodi pod okrilje Ministrstva za zdravje, ki podpira in prepoznava tudi vlogo nevladnih organizacij, kot je Zavod Varna pot. Nagovorila nas je tudi  državna sekretarka ministrstva za zdravje mag. Pia Vračko.

Z nami je svoje videnje varne mobilnosti delila tudi Vesna Pekarović Džakulin, predsednica odbora za osnovno zdravstvo na Zdravniški zbornici Slovenije, ki jo srečujemo kot urgentno zdravnico na cestah, v družinski ambulanti ali v podjetjih, kjer kot specialistka medicine, dela, prometa in športa opravlja svoje poslanstvo.

Če imamo v Sloveniji tradicijo s prometno vzgojo najmlajših v vrtcih in osnovnih, je sistemski pristop in projekt Dijaki Dijakom relativna novost. Ministrica za šolstvo Maja Brenčič Makovec ga je skupaj s sodelavci ter Zavodom RS za šolstvo popeljala med dijake. Projekt so s sistemskega in praktičnega vidika predstavili mag. Marta Novak z Zavoda RS za šolstvo, ravnatelj Srednje poklicne in strokovne šole Krško Jože Pavlovič ter profesorja Damijan Kraševec in Milan Casagrande z dijaki Dominikom, Tadejem in Nikom s Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana.

Na obeležitvi smo predstavili tudi najnovejšo pesniško zbirko dolgoletne ambasadorke ZVP Brede Marije Kovše. Iz njene, že tretje knjige, Brezkončna zgodba 2 iz Opusa Obstoja je dve pesmi prebrala prof. Nataša Pirih Svetina.

Za čudovite glasbene vložke med prireditvijo je poskrbela skupina DreamOn, ki je izbor pesmi posvetila Niki Selan, sestri bobnarja zasedbe Jaka Selana, ki je preminula v prometni nesreči.

Ob obeležitvi smo prejeli tudi poslanici: od predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana in od predsedujočega v program EuroRAP Ferryja Smitha. Za podporo se iskreno zahvaljujemo.

 

Foto: Robert Balen

  

  

  

  

  

  

 


Ostale aktivnosti v sklopu Dne

Pred Mestno hišo so bili moderatorji ZVP v soboto, 17. novembra, prisotni s stojnicami z video in ostalimi materiali ter z instalacijo ceste. “Cesta življenje” je na eni strani simbolno prikazovala žalostne zgodbe s poimenskim prikazom števila umrlih v letošnjih prometnih nesrečah, na drugi strani pa pozitivne, ki lahko nastanejo z uresničitvijo Vizije Nič. Prav tako so moderatorji zbirali podpise oziroma osebne zaveze k podpori Vizije nič.

   
  

Slovenske ceste so od leta 1991 do 2018 zahtevale 7.435 življenj. Njim in njihovim bližnjim smo pred 5. leti kot »Spomin v opomin« postavili osrednje Obeležje žrtvam prometnih nesreč na Novih ljubljanskih Žalah. Ob spomeniku smo se žrtvam poklonili v četrtek, 15. novembra, ob 11. uri.

V nedeljo, 18. novembra, ob 10.30, pa je v Ljubljanski stolnici potekala Sveta maša v spomin na žrtve prometnih nesreč.

Tudi letos smo k obeležitvi Dne smo povabili različne vladne in nevladne organizacije, lokalne skupnosti, izobraževalne institucije ter druge deležnike, ki soustvarjajo varno mobilnost. Številne aktivnosti so potekale po različnih slovenskih krajih – seznam lokalnih obeležitev.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.