Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Moderatorji Čiste nule odlično sprejeti; rekorder napihal 0,71 mg/l

Foto: Robert Balen

Ob Martinovem, prazniku vina, smo na Zavodu Varna pot ponovno izvedli terensko akcijo Čista nula, čista vest na martinovanjih po Sloveniji. Zavod Varna pot tovrstne akcije izvaja že od leta 2009. V petek, 9. novembra smo obiskali Dolenjsko martinovanje v Novem mestu, v soboto, 10. novembra pa so bili naši moderatorji na štirih lokacijah: na Ljubljanski Vinski poti, Martinovanju Ptuj, Razhodnja, dogodek na cilju Levstikove poti od Litije do Čateža in na Vinski poti v Rovih pod starim Kranjem.

Skupno je 10 moderatorjev nagovorilo 8.500 oseb, da bi preverili stopnjo alkoholiziranosti. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka smo voznika prosili, da si skupaj z nami poišče alternativno in varno obliko prevoza domov, odgovorni vozniki, ki niso napihali več kot je zakonsko dovoljena meja, pa so prejeli praktično nagrado. Na vseh lokacijah smo opravili 1360 preizkusov alkoholiziranosti med obiskovalci, ki so se opredelili kot vozniki oziroma aktivni udeleženci v prometu. Najvišjo stopnjo prisotnosti alkohola smo izmerili na Ptuju in sicer 0,71 mg/l. Povprečje med tistimi, ki so napihali nad mejo je bilo 0,42 mg/l. Tokrat so bili med vozniki večinoma starejši, nad 30 let.

Še nekaj statistike s terena:

Številni obiskovalci so se do akcije opredelili izredno pozitivno, kot zanimivost pa naj izpostavimo, da so se naše točke pojavile kot informacijski kotiček, kjer so številni, ki so pregloboko pogledali v kozarec, prišli povedat, da gredo domov s taksijem, da so prišli in bodo odšli z organiziranim prevozom ali, da imajo »treznega prijatelja voznika«, kar je bil tudi namen akcije. Veseli nas, da se mnogi ljudje zavedajo, da smo prav vsi soodgovorni za uresničevanje Vizije Nič. Z optimizmom pričakujemo še zadnjo prireditev v sklopu jesenske akcije Čista nula, čista vest, ko se bomo naslednji teden, v petek, 16. novembra, udeležili Slovenskega festivala vin v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Iskreno se zahvaljujemo organizatorjem za povabilo in sprejem ter našim podpornikom, ki nam omogočajo izvajanje:
Generali Zavarovalnica, Porsche Slovenija, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (Urad za mladino), Agencija za varnost prometa, Slovenska policija.

Foto utrinki

Foto: Robert Balen
Foto: Robert Balen

Foto: Robert Balen

Foto: Robert Balen
Foto: Robert Balen
Foto: Robert Balen
Foto: Robert Balen
Foto: Robert Balen

 

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.