Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Zaskrbljujoča statistika na naših cestah ob koncu septembra

778x960

Skupno število mrtvih v mesecu septembru je tako 21, kar je v primerjavi z lanskim letom občuten odmik v negativno, saj je življenje izgubila ena oseba. Tako je letošnji september nedvomno zavit v črnino in kljub številnim aktivnostim, ki naj bi potekale ob pričetku šolskega leta mesec, ki je izjemno pokvaril trend zastavljenega zmanjševanja števila najhujših posledic na naših cestah.

Če sta letos meseca julij in avgust skupaj zahtevala 16 življenj, lani pa 25 in je bilo skupno število umrlih v primerjavi z letom 2017 (podatki do današnjega dne) za 3 osebe manjše, je september z ravno obratno tragično sliko število umrlih v tem letu pomaknil na število 78 (lani v istem času 81).

Da gre za tragedijo, ki bi se ji po logiki mesecev julija in avgusta ter preventivnih aktivnostih v septembru kot družba morali in lahko izognili, je dejstvo, kaj prinaša s seboj ta nema primerjava številk v grafih, pa lahko spoznamo iz pričujočega videa (o žrtvah, svojcih in celotni škodi, ki jo huda nesreča povzroči) in čemu je smiselno zavedanje pomena zmanjševanja in uresničevanja Vizije nič lahko vidimo.

Glede na navedeno je na vseh nas posameznikih, da podamo svoj prispevek, na sistemski ravni pa na odgovornih, da poiščejo razloge in možnosti za odpravo  nenadnega več kot 20% porasta posledic in vzpostavitev pogojev za bolj varen jutri. Le skupaj lahko urešničujemo Vizijo Nič.