Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Zaskrbljujoča statistika na naših cestah ob koncu septembra

778x960

Skupno število mrtvih v mesecu septembru je tako 21, kar je v primerjavi z lanskim letom občuten odmik v negativno, saj je življenje izgubila ena oseba. Tako je letošnji september nedvomno zavit v črnino in kljub številnim aktivnostim, ki naj bi potekale ob pričetku šolskega leta mesec, ki je izjemno pokvaril trend zastavljenega zmanjševanja števila najhujših posledic na naših cestah.

Če sta letos meseca julij in avgust skupaj zahtevala 16 življenj, lani pa 25 in je bilo skupno število umrlih v primerjavi z letom 2017 (podatki do današnjega dne) za 3 osebe manjše, je september z ravno obratno tragično sliko število umrlih v tem letu pomaknil na število 78 (lani v istem času 81).

Da gre za tragedijo, ki bi se ji po logiki mesecev julija in avgusta ter preventivnih aktivnostih v septembru kot družba morali in lahko izognili, je dejstvo, kaj prinaša s seboj ta nema primerjava številk v grafih, pa lahko spoznamo iz pričujočega videa (o žrtvah, svojcih in celotni škodi, ki jo huda nesreča povzroči) in čemu je smiselno zavedanje pomena zmanjševanja in uresničevanja Vizije nič lahko vidimo.

Glede na navedeno je na vseh nas posameznikih, da podamo svoj prispevek, na sistemski ravni pa na odgovornih, da poiščejo razloge in možnosti za odpravo  nenadnega več kot 20% porasta posledic in vzpostavitev pogojev za bolj varen jutri. Le skupaj lahko urešničujemo Vizijo Nič.

 

 

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.