Scroll Top
Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

BMW predstavil motor, ki se vozi sam

motorist

Pri nemškem avtomobilskem gigantu BMW so objavili video novega motorja, ki se lahko vozi tudi sam. Prav tako se sam prižge, ugasne in zavira. Z novo tehnologijo Nemci pričakujejo, da bodo pomagali izboljšati varnost motoristov na cestah, motor pa zaenkrat še ne bo šel v proizvodnjo.

Nemški BMW želi varnost motoristov pripeljati na drugo raven. Na svojem Youtube kanalu so predstavili nov motor razreda R 1200 GS, ki se lahko samostojno prižge, vozi, ugasne, nagne in zavira. Na novi tehnologiji, ki omogoča samovozeče motorje, so delali zadnji dve leti, z njo pa želijo predvsem povečati varnost motoristov in drugih udeležencev v prometu. Namen motorja, ki ga je zasnoval tovarniški inženir Stefan Hans, je predvsem demonstracija in pomoč pri razvoju asistenčnih sistemov, ki bi podobno kot v avtomobilski industriji vozniku pomagali reševati zapletene situacije, a le v primeru, ko se ta ne bi mogel izogniti nesreči samostojno. Po neki ameriški raziskavi iz leta 2016 so namreč ugotovili, da je na cestah 28-krat več žrtev nesreč z motorji kot pa z avtomobili. Zaskrbljujoča statistika je motivirala številne proizvajalce motorjev k izboljšavi tehnologije, ki bi omogočila večjo varnost, vprašanje pa je, kako bodo novosti sprejeli motoristi, ki jim vožnja z motorjem predstavlja predvsem veliko mero svobode in adrenalina.

Več na https://www.24ur.com/novice/znanost-in-tehnologija/bmw-predstavil-motor-ki-se-vozi-sam.html.

TINA KLEMENČIČ

Ljubezen in strast do dela z otroki sta ji bili dani v zibelko. Tako je študij, z njim poklic in skoraj desetletje ustvarjanja pozitivnega in spodbudnega učnega okolja za predšolske otroke, rdeča nit njenega zivljenja.

Razumevanje razvojnih in čustvenih potreb otrok z vesljem prenaša iz profesionalnega dela v lastno družino in obratno. S svojim krativnim razmišljanjem, vrednotami, zgledom in metodami učenja bo v programe “Živimo Vizijo NIČ” za otroke in mladostnike vnesla dodaten kreativni segment raziskovanja in učenja. Svet trajne in varne mobilnosti sta nedvomno vsebinska izziva prihodnosti, katera želi najmlajšim in njihovim staršem približati, jih nanju pripraviti ter jih opolnomočiti. Možnosti in priložnosti so tako v Sloveniji kot v naših programih na vsakem koraku. “Spoznajte jih!” vam sporoča v izziv.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12-letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 je izvajala strokovne naloge vodje projekta, s 1. oktobrom 2023 pa je imenovana v programsko vodjo.