Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

PRVA DELAVNICA SKRBIMO ZA VARNE ŠOLSKE POTI USPEŠNA

skrbimo za varne solske poti

Izobraževalne delavnice za večjo varnost otrok v prometu

Ob začetku novega šolskega leta Zavod Varna pot in Lidl Slovenija že peto leto zapored po Sloveniji organizirata preventivno-izobraževalne prometne delavnice. Osrednji namen delavnic je izobraževanje in osveščanje otrok, mladostnikov in njihovih staršev o varnem obnašanju v prometu. Kot izpostavljajo partnerji projekta, si otroci z učenjem prek igre, s poučnimi poligoni in z ustvarjanjem lažje zapomnijo osnove ravnanja v prometu.  Delavnice bodo potekale pred Lidlovimi trgovinami v osmih slovenskih krajih, in sicer v Ljubljani, v Mariboru, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, Kranju, Črnomlju, Sevnici in Postojni.

Na delavnicah se bodo najmlajši preizkusili na posebej oblikovanem prometnem poligonu, prek igre spoznali pomen obvezne opreme na kolesu, naletne teže ter otroške varnostne sedeže. Za starejše otroke bo na voljo spretnostni poligon na kolesu in skiroju, kjer se bodo lahko preizkusili tudi starši, pripravljena pa bo še simulacija vožnje pod vplivom alkohola, drog in utrujene vožnje. Za vse udeležence bodo na voljo ustvarjalne delavnice in foto kotiček. Kot izpostavljajo v Zavodu Varna pot, se mladi udeleženci v prometu prek praktičnih prikazov in preizkusov najbolj učinkovito naučijo pravilnega obnašanja in ustreznega reagiranja v prometu. »Številne aktivnosti, ki jih izvajamo vladne in nevladne organizacije so zagotovo pravi koraki k uresničevanju Vizije NIČ, saj na ta način izkazujemo, da vsi med nami kot aktivni udeleženci v prometu, zaposleni v podjetjih, krajani in državljani lahko s svojim zgledom, odgovornostjo in jasno lastno zavezo naredimo največ. Ta največ pa je darilo življenju in zdravju nas samih ter hkrati naših bližnjih. Še posebno pozornost velja nameniti otrokom, invalidom in starejšim, ki so najranljivejši udeleženci vsakodnevne mobilnosti. Iskrena zahvala gre pri tem Lidlu Slovenija, ki že peto leto zapored omogoča  otrokom, njihovim staršem, vrtcem in šolam spoznavanje različnih izobraževalnih programov Zavoda Varna pot,« je poudaril Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

Otvoritvenega dogodka ob prvi delavnici pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici v Ljubljani se je udeležila tudi Dragana Trivundža Tomanić iz Javne Agencije RS za varnost prometa, ki je izpostavila pomemben prispevek tovrstnih delavnic k večji prometni varnosti otrok. »Za varnost otrok in mladostnikov v prometu moramo prispevati vsi in najmanj, kar lahko naredimo za to, je zmanjšanje hitrosti v naseljih. Osveščevalni projekti, kot jih izvajata Zavod Varna pot in Lidl Slovenija, tvorijo pomemben element v sistemu prometne varnosti. Otrokom se prek delavnic približamo na način, ki jim je blizu, in s tem pomembno dopolnjujejo aktivnosti javnih institucij,« je izpostavila Dragana Trivundža Tomanić.

Lidl Slovenija delavnice podpira že peto leto zapored.

Vsako leto se delavnic pred Lidlovimi trgovinami udeleži okoli 1.000 otrok iz okoliških vrtcev in šol, pridružijo pa se tudi Lidlovi kupci z družinami ter mimoidoči. Zanimanje za delavnice je vsako leto večje, saj pomembno prispevajo k obogatitvi programa na področju prometne vzgoje v vrtcih in šolah. V Lidlu Slovenija, kjer delavnice podpirajo v okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, so nadvse veseli, da so delavnice naletele na tako dober odziv in da s tem vsaj delno pripomorejo k večji varnosti otrok v prometu. »Pri zagotavljanju prometne varnosti se moramo angažirati vsi, tako javne institucije, starši, nevladne organizacije in ne nazadnje podjetja. Želeli smo, da se delavnic udeleži čim več ljudi, zato smo jih postavili na parkirišča izbranih Lidlovih trgovin. Izredno smo veseli, da nas vrtci in šole že pred začetkom delavnic kontaktirajo o datumih delavnic, saj mnogi med njimi te dogodke umeščajo v letni delovni načrt. Želimo si, da bomo tudi letos privabili kar se da veliko število udeležencev in da se bodo otroci, pa tudi starši, naučili marsikaj novega,« je dejala Tina Cipot, vodja področja za Korporativno komuniciranje v Lidlu Slovenija. Lidl Slovenija poleg tovrstnih projektov tudi med svojimi zaposlenimi skrbi za osveščanje o pomembnosti prometne varnosti. Vsem sodelavcem, ki imajo službeno vozilo, omogočajo tečaj varne vožnje, zaposleni in njihovi družinski člani imajo ugodnosti na področju mobilnosti in varnosti v prometu, obenem pa staršem prvošolcem omogočajo koriščenje enega dne izrednega dopusta, da lahko svoje otroke neobremenjeno spremljajo v šolo.

Razpored preventivno-izobraževalnih delavnic o prometni varnosti. Vse delavnice potekajo na parkiriščih pred Lidlovimi trgovinami. V primeru slabega vremena se delavnice zamaknejo za en dan.

·         Ljubljana Moste, Toplarniška ulica 10: torek, 28.8.2018, od 10.00 do 18.00,

·         Maribor, Veljka Vlahoviča 18: četrtek, 6.9.2018, od 10.00 do 18.00,

·         Murska Sobota, Lendavska ulica 75: četrtek, 11.9.2018, od 10.00 do 18.00,

·         Slovenj Gradec, Ronkova ulica 39: torek, 13. 9. 2018 ,od 10.00 do 18.00,

·         Kranj, Šuceva ulica 58: torek, 18.9.2018, od 10.00 do 18.00

·         Črnomelj, Ulica 21. oktobra 13: četrtek, 20. 9. 2018, od 10.00 do 18.00,

·         Sevnica, Hermanova cesta 30: torek, 25.9.2018, od 10.00 do 18.00,

·         Postojna, Reška cesta 4: četrtek, 27. 9. 2018, od 10.00 do 18.00.

 

Izvedbo aktivnosti s poganjalci, kolesi in vozili za prevoz opreme sta Zavodu Varna pot omogočila podjetji Enim in Porsche Slovenija.

 

 

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.