Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

DVODNEVNA ČISTA NULA, ČISTA VEST PRED POČITNICAMI NAGOVORILA VOZNIKE

cista nula dvodnakc

Za nami je dvodnevna preventivna akcija Čista nula, čista vest, v kateri so naši moderatorji obiskali Ljubljano, Mursko Soboto, Kranj, Velenje, Šmartno ob Paki, Blagovico, Dolsko, Radovljico, Medno, Mokronog in Dolsko.

Mobilne patrulje, ki jih je omogočil Porsche Slovenija, so obiskale prireditve in mesta, kjer se mladi radi zbirajo in zabavajo. Med njimi so bili mnogi, ki so se pripeljali z vozilom, motorjem in kolesom in te smo vljudno povabili k sodelovanju. V dveh dneh smo tako nagovorili več kot 1.800 ljudi in 0,0 voznikom razdelili preko 500 nagrad Zavarovalnice Generali.

V obeh dneh je bilo med vsemi vozniki 56,6 % takih, ki so ob odhodu domov opravili preizkus alkoholiziranosti in jim je alkotest pokazal 0,0. 29,5 % jih je napihalo manj od dovoljene meje 0,24 mg/l alkohola, povprečno je bilo to 0,10 mg/l alkohola. 13,3 % odstotka sodelujočih voznikov pa je napihalo na meji ali več od dovoljenega, v povprečju pa 0,37 mg/l alkohola.

Tako organizatorji kot obiskovalci prireditev so akcijo zelo dobro sprejeli. Velika večina se jih strinja s tem, da je vožnja pod vplivom alkohola lahko nevarna, a kljub temu jih je nekaj manj kot polovica vseeno sedla za volan z alkoholom v krvi.

V prihodnje se bomo še naprej trudili, da bo % voznikov, ki sedejo v avto s čisto nulo in čisto vestjo še večji. Projekt SOPA namreč kaže skrb zbujajoče podatke o porabi alkohola v RS in s tem povezanih posledic, tudi v prometu. Odgovornost vseh nas in osebna zaveza sta še toliko bolj potrebni in smiselni, če želimo kot posamezniki in družba soustvarjati varno mobilnost v našem okolju..

Akcijo Čista nula, čista vest izvajamo tudi ob podpori Ministrstva za zdravje, Agencije RS za varnost prometa, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urad za mladino in Policije.

Več o poteku in utripu akcije najdete na FB strani Zavoda Varna pot.

« of 7 »

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.