Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

EVROPSKI SVET ZA VARNOST PROMETA OBJAVIL POROČILO O STANJU VARNOSTI CESTNEGA PROMETA (PIN)

Evropski Svet za varnost prometa objavil Poročilo o stanju varnosti cestnega prometa (PIN) v letu 2017 v 28. državah članicah EU.

EU ceste so v letu 2017 terjale 25.250 življenj, kar predstavlja 2% zmanjšanje v primerjavi z letom 2016. To število se je zmanjšalo le za 3% v zadnjih štirih letih. Izmed 32 držav, ki jih spremlja PIN program, je zmanjšanje v letu 2017 doseglo 22 držav. Najboljše rezultate je dosegla Estonija z 32% zmanjšanjem, Luksemburg z 22%,Norveška z 21% in Slovenija z 20%. Število smrtnih žrtev se je povečalo v osmih državah, medtem ko napredek ni bil prisoten na Slovaškem in v Litvi.

V letu 2010 je Evropska unija obnovila svojo zavezo za izboljšanje varnosti v cestnem prometu z določitvijo ciljna zmanjšanja smrtnih žrtev za 50% do leta 2020, v primerjavi z letom 2010. Ta cilj je sledil predhodnemu cilju zastavljenem v letu 2001; prepoloviti število smrtnih žrtev do leta 2010. Novi cilj razpoloviti število smrtnih žrtev do leta 2030 v primerjavi z letom 2020 na evropski ravni je napovedala Evropska komisija 17. maja 2018 ob predstavitvi 3. mobilnega paketa “EU on the move”.

EU se še vedno trudi doseči preboj; napredek pri zmanjševanju števila smrtnih žrtev na cestah se je v zadnjih štirih letih upočasnil. 2-odstotno zmanjšanje leta 2017 je enako zmanjšanju leta 2016 in sledi 1-odstotnemu povečanju leta 2015 in stagnaciji leta 2014. Posledično se je število smrtnih žrtev v cestnem prometu v EU zmanjšalo le 3% od leta 2013.

Ker ni bilo možno zaznati znatnega napredka, se je Evropski Svet za varnost prometa odločil, da letos ne podeli PIN nagrade.

PIA GOLOB

V naših življenjih se zgodi, da si poslanstva ne izberemo sami, temveč slednje poišče nas. Študij molekulske in funkcionalne biologije je začrtal njeno prihodnjo profesionalno pot. Tragična nesreča, v kateri je Pia izgubila mlajšo 20-letno sestro, je v njej zbudila drugačne načrte. Pridružila se je skupini mladih moderatork in kmalu svoje talente vključila v nadgradnjo številnih preventivno-izobraževalnih programov Zavoda. Pedagoško delo z otroki in mladimi jo je prevzelo in motiviralo v dodaten pedagoški študij.

Od septembra 2022 izvaja strokovne naloge vodje projekta.

KAJA KOBAL

Kaja Kobal ima večletne izkušnje moderatorke v naših preventivno izobraževalnih delavnicah. Kreiranje strokovnih vsebin, veščine in primerno podajanje primerni starostni in ciljni populaciji, so ji kot študentki socialne pedagogike vedno predstavljali izziv in strokovni motiv. Svoja dodatna znanja je na različnih področjih podpore žrtvam prometnih nesreč pridobivala v FEVR – Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč, kjer je aktivno izvajala naloge na področju strateškega komuniciranja.

Kaja je “nevidni svet žrtev prometnih nesreč” spoznala že kot 12 letni otrok. V prometni nesreči je izgubila svojega očeta.

Od septembra 2020 izvaja strokovne naloge vodje projekta.