Odziv Zavoda Varna pot na vožnjo pod vplivom alkohola župana Postojne

Datum objave: 12.02.2018

V Primorskih novicah je danes objavljen članek ( https://www.primorske.si/kronika/postojnskega-zupana-ujeli-krepko-pijanega ), ki nas seznanja, da je policija pred tedni zaustavila postojnskega župana kot voznika osebnega avtomobila in ugotovila, da je vozil pod vplivom alkohola.

Alkotest naj bi pokazal 0.83 miligrama alkohola. Na Zavod Varna pot smo prejeli številne klice, razmišljanja in odzive, ki nas spodbujajo k osvetlitvi našega javnega stališča.  Tudi prav. Tu ga podajamo:

Slovenske ceste  so po podatkih Policije od leta 2000 do 2017 zahtevale 3.574  življenj. Alkohol je bil prisoten v 1.057 prometnih nesrečah s smrtnimi posledicami. Med hudo telesno poškodovanimi pa ga zasledimo v 3.696 prometnih nesrečah.

Poleg mrtvih in poškodovanih, ki so izgubili življenje ali zdravje, so se v hudi osebni stiski nepričakovano znašli njihovi domači, bližnji, sorodniki, prijatelji, sodelavci in znanci. Ti smo v zadnjih desetih letih zbrani v Zavodu Varna pot.

In če vprašamo te ljudi, kaj bi želeli sporočiti, spremeniti, dodati, apelirati v povezavi z agresivno vožnjo, vožnjo pod vplivom alkohola in/ali prepovedanih substanc vsem voznikom in drugim udeležencev v prometu – je odgovor jasen slehernemu izmed nas …  Pa vendar ravnamo drugače! Zakaj? Ker smatramo, da se to nam ne more zgoditi!

In se. Še več. Predvsem pri alkoholu ravno iz takšnih primerov vidimo, da se vsa odgovornost, obljube, pozitivna stališča in namere posameznika nemudoma razblinijo v nič. Da je alkohol močnejši od nas samih. In nam tiho šepne: saj sem blizu doma, saj samo nekaj kilometrov, saj me ne bo nihče dobil, saj bom pazil!

In ko in če nas policisti zaustavijo. Seveda se jeza, užaljenost in skesanost (da ali ne) sprevrže na njih, kajti če njih ne bi bilo, bi mi prišli domov čili, veseli, zdravi in zadovoljni. Tako pa so nas ti varuhi reda presenetili in nam uničili dan.

In res, spoštovani policisti, hvala da ste ga uničili na tak način, kajti tisti, ki ga poznamo mi v Zavodu varna pot je hujši, je bolj boleč, je pretežak! In poleg svoje žalosti in trpljenja se ne moremo več izgovarjati na nikogar. In zato delamo dobro, zato si želimo iz lastnih napak in napak drugih povleči najboljše, preden ni prepozno!

In zato ne sodimo, temveč si želimo, da skupaj spodbudimo ljudi k treznemu, odgovornemu in odraslemu ravnanju! Zato poziv vsem, tudi županu, dobrodošli med nami in pri nas, dobrodošli na naših prireditvah in v naših preventivno izobraževalnih delavnicah po šolah, vrtcih, skupnostih … vabimo vas, da se nam pridružite in svoj življenjski spodrsljaj delite z nami in z našimi vsebinami … Zgodi se slehernemu in samo veliki ljudje se soočijo s svojo odgovornostjo in jo spremenijo v dobro … To je pomembno za vas, vašo družino, vaše krajane, državljane in vse nas, ki so nas posledice prometnih nesreč tako grdo zaznamovale …

 

Učinek alkohola na voznika glede na njegovo količino v krvi

 

Količina alkohola v izdihanem zraku        

Posledice

0,1 mg/l izdihanega zraka

(=0,2 g/kg krvi)

Slabše zaznavanje premikajočih se luči ter slabša sposobnost ocenjevanja razdalje.

0,14 mg/l izdihanega zraka

(=0,3 g/kg krvi)

Slabša zmožnost globinskega opazovanja. Voznik ni več sposoben oceniti razdalje.

Možne posledice: tvegano prehitevanje, prekratka varnostna razdalja.
Možnost povzročitve prometne nesreče je povečana za 5-krat!

0,24 mg/l izdihanega zraka

(=0,5 g/kg krvi)

Stvari delujejo bolj oddaljene kot so v resnici. Pojav rdeče slepote (slabša sposobnost zaznavanja rdeče luči - na semaforju, zavornih luči na avtomobilu...). Pojavljati se začnejo motnje ravnotežja, ki so velik problem zlasti pri motoristih.

Možne posledice: prevelika hitrost v ovinkih, zanašanje v ovinkih ...

0,48 mg/l izdihanega zraka

(=1,0 g/kg krvi)

Svetlo-temna reakcija (motena je reakcija oči na svetlobo). Zožitev zornega kota, slabše dojemanje tega,kaj prihaja iz leve in kaj z desne. Ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico.

Možne posledice: zaradi napačne varnostne razdalje lahko pride do naleta. Reakcijski čas se povečuje, s tem tudi pot ustavljanja.

Možnost udeležbe v prometni nesreči: večja za 25-krat!

Voznik je nesposoben za VARNO vožnjo!!!

do 0,71 mg/l izdihanega zraka

(=1,5 g/kg krvi)

Poslabša se koordinacija premikanja (napake pri hoji, kretnjah), pogost pojav bruhanja. Pojavi se želja po ležanju, počitku.

Možnost udeležbe v prometni nesreči: večja za 35-krat!

do 1,19 mg/l izdihanega zraka

(=2,5 g/kg krvi)

Nesposobnost koncentracije, veliko samozaupanje. Izguba ravnotežja. Pogost pojav nasilja in predrznosti.

do 1,66 mg/l izdihanega zraka

(=3,5 g/kg krvi)

Nejasen govor, halucinacije, dvojni vid, oteženo dihanje, padec krvnega pritiska. Dostikrat se že pojavi nezavest.

do 2,38 mg/l izdihanega zraka

(=5 g/kg krvi)

Padec telesne temperature, ni reakcij na zunanje dražljaje, kožo

prekriva mrzel pot, zenice so razširjene, slabo reagirajo na svetlobo.

Če je nezavest globoka, se lahko konča s smrtjo.

 

 

VIR:

Policija

Prevedi:

Get Adobe Flash player

© Zavod Varna pot, 2012.
Vse pravice pridržane.
T 05 995 50 22, E info@varna-pot.si
W www.varna-pot.si
Postanite naš simpatizer na Facebooku.
Pridružite se nam in bodite obveščeni o akcijah
in zadnjih dogodkih.
Facebook.com/varna_pot

E - novice

Vaša prijava na e-novice je uspešna.

Za potrditev vaše pošte smo vam poslali e-sporočilo.