Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana

Britanske oblasti od ZDA zahtevajo izročitev voznice, ki jo je ščitila imuniteta

car_accident

Britanske oblasti so od ZDA zahtevale izročitev soproge ameriškega diplomata, ki je obtožena povzročitve prometne nesreče, v kateri je umrl mladi motorist Harry Dunn. Družina je britansko potezo pozdravila in izrazila prepričanje, da se bo voznica slej kot prej vrnila na Otok.

Britanska ministrica za notranje zadeve Priti Patel je ameriškemu pravosodnemu ministrstvu poslala uradno zahtevo za izročitev Anne Sacoolas, žene ameriškega diplomata, ki je obtožena, da je zaradi nevarne vožnje povzročila prometno nesrečo, v kateri je umrl motorist Harry Dunn“Po odločitvi kraljeve tožilske službe o obtožbi je notranje ministrstvo Združenim državam poslalo zahtevo za izročitev Anne Sacoolas na podlagi obtožb o povzročitvi smrti zaradi nevarne vožnje. Zdaj morajo o tem odločiti ameriške oblasti,” so sporočili z britanskega ministrstva.

O britanski zahtevi bo odločal ameriški State Department v posvetovanju s pravosodnim ministrstvom. Končno besedo pri tem pa bo imel ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Sacoolasova je konec avgusta iz ameriške obveščevalne baze RAF Croughton v Northamptonshiru v Angliji zapeljala v napačno smer, pri tem pa čelno trčila v 19-letnega motorista, ki se je takrat pravilno pripeljal po cesti. V trčenju je najstnik utrpel hude poškodbe, zaradi katerih je nato v bolnišnici umrl. Voznica se je po nesreči sklicevala na diplomatsko imuniteto in se vrnila v ZDA.

Postopek za izročitev obtoženke je stekel že decembra, ko je tožilstvo izdalo obtožnico proti voznici. Po britanski zakonodaji je za povzročitev smrti zaradi nevarne vožnje zagrožena kazen do 14 let zapora. 

Britansko notranje ministrstvo pa je dejalo, da je zdaj z uradno zahtevo žogica na ameriški strani. Ameriška vlada je že ob odločitvi britanskega tožilstva dejala, da bi bila zahteva za izročitev žene ameriškega diplomata zelo neprimerna. ZDA vztrajajo pri tem, da je imela voznica v času nesreče diplomatsko imuniteto. “Stališče vlade ZDA je, da bi bila zahteva za izročitev posameznika pod temi pogoji zloraba,” je dejala predstavnica Bele hiše.

42-letnica je ob začetku postopka za izročitev preko svojih odvetnikov sporočila, da se prostovoljno ne namerava vrniti v Združeno kraljestvo. “Anne je zaradi tragične nesreče uničena in bi naredila vse, da bi vrnila Harryja. Še naprej žaluje za Harryjem in njegovo družino,” je dejala Amy Jeffress odvetnica Sacoolasove.  

Harryjeva starša Charlotte Charles in Tim Dunn sta zadovoljna, da je britanska vlada od ZDA zahtevala izročitev voznice. Predstavnik družine pokojnega Harryja Radd Seiger je dejal, da je to pomemben dan za družino. Starša sta prepričana, da se bo voznica vrnila v državo. “100-odstotno sem prepričan, da se bo Anne Sacoolas vrnila v Združeno kraljestvo in se soočila s pravosodnim sistemom. Anne Sacoolas se mora vrniti in se bo vrnila, o tem ne dvomim,” je v imenu družine dejal Seiger. “Nihče, ne glede na to, ali je diplomat ali kaj drugega, ni nad zakonom,” je še ponovil stališče družine. 

Starša sta odločena, da bosta dosegla pravico za Harryja, saj kot pravita, sta to sinu obljubila. Družina je v svojem boju za pravico sprožila več sodnih postopkov, med drugim proti britanskemu zunanjemu ministrstvu, ameriški vladi in tudi sami voznici. Za svoj sodni boj sta denar zbirala tudi preko platforme za množično financiranje.

Vir